perjantai 4. toukokuuta 2018

Fiksuruokaa ja edullisia hävikkiruokareseptejä

Yhteistyössä Fiksuruoka.fi 


Mangokakku ilman liivatetta



Mekko Maxomorralta


Instan puolella jo jaoin kuvia meidän vapusta ja lupasin jakaa tänne pari reseptiä.  Nämä reseptit ovatkin maukkaita ja helppoja, ja soveltuvat hyvin tämän loppukevään ja kesän juhliin. Näiden tarjottavien kustannukset ovat matalat, koska näihin on käytetty edullisia raaka-aineita ja hävikkiruokaa Fiksuruolta tekemästäni tilauksen ansiosta.


Fiksuruoka pyrkii toiminnallaan vähentämään ruokahävikin määrää Suomessa ja samalla tarjoaa kuluttajille valtavan määrän edullista ruokaa ja käyttötavaraa. Myynnissä olevat tuotteet ovat esimerkiksi pakkausten muutosten tai väärin arvioidun menekin takia hävikkiin päätyneitä tuotteita. Ostamalla ruokaa Fiksuruoalta, vähennät samalla ruokahävikkiä Suomessa.


Suomessa ruokahävikki on suuri päästöjen aiheuttaja, josta on haittaa niin Suomen luonnolle kuin koko maapallon ilmastolle.









Fiksuruoalla tuotteet löytyy helposti kategorian perusteella. Sieltä minäkin löysin omaan tilaukseeni sopivat; Suurpakkaukset, Säilykkeet ja keitot, Makeiset, Juomat, Ruoanlaittotuotteet, Kahvit ja teet sekä Lastenruoat. Lastenruoat ovatkin edustettuina todella hyvin ja niitä on saatavana myös isoissa pakkauksissa. Meidän tarpeisiimme sain soseita ja smoothiepusseja pitkäksi aikaa huomattavasti edullisempaan hintaan kuin ns. tavallisesta kaupasta ostettuna. Kolmen pikkulapsen kanssa näitä siis todella menee ja hedelmä- sekä marjasoseet soveltuvat hyvin myös leivontaan, jälkiruokiin, smoothieseen ja hillojen sijaan käytettäväksi. Ja vaikkapa kakkuun, niin kuin itse käytin. Se ohje löytyy alempaa tästä postauksesta.


Melko todennäköisesti tulen hyödyntämään hävikkiruokaa jälleen parin kuukauden sisällä, nimittäin kaikenlaisia juhlia on näköpiirissä, kuten kaksostemme ensimmäinen syntymäpäivä. Fiksuoruoalta saakin kivan setin koottua sesongin juhliin; kahvia, virvoitusjuomia, makeisia, leivontatarvikkeitanaposteltavia ja vaikka kakkupapereita käyttötavaroiden puolelta. Unohtamatta muuta tarvittavaa. Itsekin tilasin valikoimasta esimerkiksi kotimaista vegaanista astianpesuainetta. Koko suuri laatikollinen tuotteita saapui parissa arkipäivässä lähimpään postin pisteeseen.









Tähän ensin sienipiirakan ohje. Sienet ovatkin itse poimittuja, mistä tulikin mieleeni, että ensi syksynä toivottavasti sienestämme koko perhe, mutta se onkin tarina erikseen. Joten asiaan: 



Sieni-kasvispiirakka



Pohja
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kylmää vettä

Täyte
2 dl kuivattuja sieniä (tai vastaava määrä pakastettuja/ 1 litra tuoreita)
1 porkkana
1 pieni purkki kivettömiä mustia oliiveja
2 kananmunaa
1 prk kantarellikermaa
2 dl Emmental-juustoraastetta


Valmista ensin pohja. Nypi keskenään pehmeä voi ja vehnäjauhot. Lisää joukkoon kylmä vesi nyppien. Painele taikina piirakkavuokaan ja pistetele pohjaan haarukalla reikiä. Paista pohjaa uunin alatasolla 225 asteessa 10 minuuttia.


Esikäsittele sienet, liota kuivatut ja paista pannulla. Laita sienet ja oliivit tasaisesti pohjan päälle. Tee porkkanasta kuorimaveitsellä suikaleita ja pyörittele ympyröiksi pohjalle. Sekoita keskenään kerma, kananmunat ja juustoraaste. Kaada pohjan ja täytteiden päälle. Paista 200 asteessa 30 minuuttia.


Nämä valmiiksi maustetut kermat ovat mahdottoman käteviä. Useimmiten kermat riittävät maustamaan koko ruoan ja muita mausteita ei tarvitse. Käyttötapoja niille on paljon ja meillä niitä on käytetty esimerkiksi piirakoihin, kiusauksiin, pastakastikkeisiin ja keittoihin. Vinkkinä se, että kurkatkaa Fiksuruokaan, mitä kermalaatuja ruoanlaittotuotteiden puolella tällä hetkellä on edullisesti tarjolla.




Ja sitten se mangokakku. Tästä tuli kertakaikkiaan ihana. Alimmaisena on keksipohja, keskellä mango-rahkatäyte ja päällimmäisenä mangokiille. Mikä parasta, tämä on helppo, eikä tarvitse liivatetta. Itse nimittäin koen liivatteen käytön hankalana ja mielelläni teen jotain ihan muuta. Ohjeen sain Pauliinalta Hyvää ja kaunista -blogista, ja alkuperäinen ohje on täällä. Kiitos vielä Pauliina. :) Huomaathan, että ohjeessa on käytetty kahta erilaista hyytelösokeria. Soseena tähän käytin Fiksuruoalta tilattuja mangososeita ja koristeluun minivaahtokarkkeja. 

Helppo mangokakku ilman liivatetta


Pohja
175 g kaurakeksejä
75 g voita

Täyte
2,5dl kermaa
0,5 dl Dansucker Multi-hyytelösokeria

1 dl vaniljakreemijauhetta
1 dl mangososetta
250 g maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
1 limen kuori
puolikkaan limen mehu

Kiille
250 g mangososetta
1,25 dl Dansucker hyytelösokeria 


Tee ensin pohja. Hienonna keksit aivan hienoksi ja lisää joukkoon sula voi. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija noin 20cm) pohja ja reunat leivinpaperilla. Painele voi-keksiseos pohjalle. 

Valmista sitten täyte. Laita kattilaan kerma ja Multi-hyytelösokeri. Kuumenna ja anna kiehua (sekoitellen) noin puoli minuuttia. Siirrä sitten pois levyltä ja anna jäähtyä. 

Laita kulhoon vaniljakreemitäyte ja mangosose. Sekoita. Vatkaa joukkoon maitorahka. Sen jälkeen vaniljasokeri, limen kuori ja mehu. Sekoita mukaan jäähtynyt kerma- Multi sokeriseos. 

Laita täytemassa vuokaan keksi-voipohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin muutama tunti tai vaikkapa koko yö. 

Sitten päällimmäinen osa eli kiille. Valmista muutama tunti ennen kakun tarjoilua. Laita kattilaan mangosose. Kiehauta. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Keitä muutaman minuutin ajan. Siirrä pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki. Valuta kiille tasaisesti kakun päällä. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin pari tuntia. Valmista. 





Ja nyt viikonlopun viettoon. Itselläni onkin tulossa mielenkiintoinen viikonloppu käsitöiden ja kurssin muodossa. Palataan taas. <3 

Postaus sisältää mainoslinkkejä








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!