perjantai 7. syyskuuta 2018

Parhaat yösämpylät


Auringonkukkapipo saatu Maxomorralta



Aamuni lasten kanssa alkoi lempeästi tuoreilla sämpylöillä. <3 Oikeaa arkiaamujen luksusta! Jopa pienimmät 1-vuotiaat työnsivät puurokupit syrjään hoksatessaan jäähtymässä olleet bataattisämpylät. Normiolosuhteissahan mikään aamuinen leipominen ei tulisi kuulonkaan. Nyt kuitenkin ymmärsin olla kaukaa viisas ja valmistaa sämpylätaikinan valmiiksi jääkaappiin edellisenä iltana.




Yösämpylät onnistuvat hyvin aivan joka kerta. Koostumus niissä on aina pehmeä ja kuohkea, maku mukavan täyteläinen. Oletko jo kokeillut yösämpylöiden leipomista? Jos et, kyllä kannattaisi. Näihin sämpylöihin sain upotettua myös saman päivän bataattikeitonrippeet. Muun muassa tällä konstilla meillä minimoidaan ruokahävikkiä. ;)




Aamuni lasten kanssa oli tänään muutoinkin poikkeuksellinen nykyrytmissämme: ei sovittuja menoja, kerhoja, hoitopäivää, voidaan venyttää aamua olematta paikassa X aikaan X. Aika mukavaa. Aamuisista sämpylöistä jäi vielä muutama evääksi päivän metsäretkelle. Tässä alla vielä ohje. Ehkä yösämpylöitä nautitaan teilläkin viikonloppuaamuna?

Yösämpylät

3 dl vettä (itse käytin 2 dl vettä ja 1,5dl bataattikeittoa)
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
2 dl hiivaleipäjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 dl chiansiemeniä
2 rkl rypsiöljyä

Taikina valmistetaan illalla. Aloita liottamalla hiiva kylmään nesteeseen. Lisää suola, hunaja ja chiansiemenet. Alusta mukaan jauhot pienissä erissä. Lisää lopuksi öljy. Peitä taikinakulho kelmulla ja laita jääkaappiin. 

Aamulla pyörittele taikinasta 12 sämpylää. Jos haluat, voit kaataa kulhoon vielä chiansiemeniä ja dipata sämpylää siellä, jolloin siemenet tarttuvat hyvin pintaan kiinni. Kohota sämpylöitä puoli tuntia liinan alla. Paista 225 asteessa 10 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!