sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Purkkipuutarhan perustaminen
Oletteko kuulleet tai nähneet kuvia valloittavista pullopuutarhoista? Olen ihastellut noita itse rakennettuja ekosysteemejä jo hyvän aikaa ja hiljattain ihan livenä sellaisen nähneenä, on aivan välttämätön pakko testata sen toimivuutta kotioloissakin.

Pullopuutarhan sanotaan olevan hyvä ratkaisu esimerkiksi meille, ei-niin-viherpeukaloille. Kuulostaa siis loistavalta. Yrityksistä huolimatta huonekasvini tuppaavat lakastumaan tai niiden elon taival on kaikkea muuta kuin oppikirjan mukainen.
Pullopuutarhaa kastellaan vain kerran. Puutarha kehittää pullossa oman ekosysteemin kierrättäen itse vettä juurien ja kasvien kautta. Puutarha on kuitenkin riippuvainen auringon valosta, joka on edellytys fotosynteesille.

Meillä aloitettiin pullopuutarhan perustaminen kaivamalla esiin suuri astia: pullon sijaan suuri kannellinen purkki. Tämän jälkeen tein tilannekatsauksen kotimme kasveista sekä siemenistä ja päädyin testaamaan, kuinka ne purkissa kasvavat.

Kaikki kasvit eivät pullopuutarhassa menesty. Ne, jotka eivät menesty, maatuvat ja muut kasvit saavat niistä ravinteita. Joten vahinkoa ei tapahdu. Vahapintaisten ja vahvojen kasvien sanotaan menestyvän pullopuutarhassa parhaiten, mutta päätin kokeilla kasvattaa vähän joka lajia, mitä löytyy.
Kotoa meiltä löytyi pullopuutarhaa varten suuri lasipurkki, viherkasveja, kuivattuja herneitä, multaa ja kangasta. Ulkoa kävimme tyttären kanssa hakemassa soraa, kiviä, hiekkaa, sammalta, muutaman puunoksan ja käpyjä. Kaikki näistä eivät ole välttämättömiä puutarhan perustamiseen, oksat ja kävyt ovat puhtaasti rekvisiittana. Samalla saimme pyöräretken yhteyteen lisää touhua.
Tulevassa postauksessa kerron, kuinka purkkipuutarhamme rakentui ja mitä sen tekemiseen liittyy. Mukavaa syyskuun alkua ja sunnuntai-illan jatkoa! Kylläpä aika onkin rientänyt. :)


8 kommenttia:

 1. Voi, ihanaa! <3 Olen jo vuosia halunnut perustaa tuollaisen, mutta en ole saanut aikaiseksi. (Huolestuttaa, että kaikki vain homehtuisi. Olen kasvattanut välillä sesonkikukkia, esim. hyasintteja joulun aikaan suljetussa lasipurkissa, ja sinne on muodostunut aika pian kunnon homekasvusto.) Toivottavasti teillä lähtee homma hyvin käyntiin, kasvit viihtyvät eikä mitään homeita ilmaannu! :)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että meidän puutarha menestyy. :) Mitään takeita ei tosin ole ja olen arvuutellut tulikohan laitettua liikaa vettä. Nyt tosin tuuletin purkkia pari kertaa siinä toivossa, että liiallinen kosteus olisi lähtenyt pois. Seuraillaan. :)

   Poista
 2. Ihana purkkipuutarha kannattaa ja on helppo!

  Lempeitä syyskuun hetkiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! <3 Valmistaminen tosiaan oli yllättävän helppoa ja mukavaa, erityisesti siksi, että lapsikin oli hommassa niin täysillä mukana. :)

   Poista
 3. Enpä ole ennen moisesta kuullutkaan mutta ihan mahtava idea. Tahdon kyl nähdä miten sun puutarha edistyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin raportoida puutarhasta tänne blogin puolelle pian. :) Toistaiseksi kasvit näyttävät viihtyvän, mutta aika näyttää kuinka käy.

   Poista
 4. Oo, kuulostaa mielenkiintoiselta! Jännä nähdä, miltä lopputulos näyttää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla mekin seurataan, kuinka kasvua lähtee tapahtumaan. Toistaiseksi puutarha voi hyvin. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!