lauantai 17. maaliskuuta 2018

Herkullista ja helppoa leivontaa: pataleipä
Maxomorran Dragonfly-pusero ja housut pehmeää ja ekologista puuvillaa <3 (saatu)Kaikki puhuvat siitä. Kaikki tekevät sitä. Kaikki kehuvat sitä. Joten olihan jo minunkin pakko tehdä. Nimittäin pataleipää. Tätä on somemaailma luukuttanut, eikä suotta. Pataleipään löytyy ohjetta jos jonkinmoista. Olen kuullut raaka-aineeksi käyvän melkein minkä vaan. Tällä(kin) kertaa turvauduin Sikke Sumarin reseptiin, jota sitten lähdin säveltämään omaan kuiva-ainekaapin sisällön mukaan. Siken resepti löytyy TÄÄLTÄ.
Tästä meidänkin tekemästä leivästä tuli tosi hyvä! Jos jotain voisi muuttaa, niin toivoisin sen olevan kooltaan suurempi, koska leipä meni lähes kokonaan aamupäiväkahvien kanssa. Oikean voin kanssa nautittuna. Nam.
Leivän tekoon voi mainiosti ottaa lapset mukaan, koska se tarvitsee vain raaka-aineiden mittailua, sekoittelua ja seuraavana päivänä leiväksi muotoilun. Helppoa hommaa. 

Pataleipä

7 dl jauhoja (laitoin vehnä-, hiivaleipä- ja sämpyläjauhoja, kaikkia sekaisin)
2 dl kaurahiutaleita
2 rkl chian siemeniä
1 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä

Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää sitten kädenlämpöinen vesi ja sekoita nopeasti, älä vaivaa. Laita kulhon päälle kelmu ja anna taikinan kohota huoneeenlämmössä vähintään 12 tuntia. Mitä kauemmin leipä kohoaa, sen enemmän siihen syntyy makua. 

Jauhota pöytä/leivinalusta ja kumoa taikina siihen. Muotoile taikinasta pyöreä leipä -älä taaskaan vaivaa. Peitä leipä liinalla ja jätä kohoamaan vielä puoleksi tunniksi. 

Sillä väliin laita kannellinen uunipata tai 2-3 litran kattila uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja nosta leipä sinne. Tee pintaan muutama viilto ja ripottele päälle jauhoja. 

Aseta kansi päälle ja paista leipää puoli tuntia. Tämän jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 15 minuutin ajan. Tämän jälkeen kumoa pois padasta ja nauti. Siinä se. Leppoisaa viikonlopun jatkoa. <3 Tytön huppari eettisesti ja ekologisesti valmistettu Maxomorran Drangonfly (saatu)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!