tiistai 27. maaliskuuta 2018

3 x hyvä sämpyläresepti








Hyviä sämpyläreseptejä ei voi koskaan olla liikaa, eikö totta? Tuoretta leipää ei oikeastaan voita paljon mikään. Ja sämpylän teossa mahdollisuudet ovat rajattomat: löytyy makua, kokoa ja näköä. On myös lapsille mielekästä leivottavaa.

Tähän postaukseen keräsin kolme erittäin maukasta ja toimivaa reseptiä: Kasvisraastesämpylät, oliivisämpylät ja yösämpylät. Vaikka viikon varrelle ja pääsiäiseksi leivottavaksi. Kaikki reseptit ovat olleet blogissa jo kertaalleen. 

Kasvissämpylät


n. 1 kg vehnäjauhoja
1pss kuivahiivaa
1 rkl merisuolaa
6 dl vettä
2 rkl tummaa siirappia
5 dl kasviksia raastettuna
öljyä


Jätä muutama desi vehnäjauhoista syrjään. Sekoita toiseen osaan kuivahiiva ja merisuola. Lisää vähitellen kädenlämpöinen vesi. Lisää sitten siirappi ja loraus öljyä. Lopuksi lisää vielä raastetut kasvikset ja alusta taikinaa kymmenen minuuttia. Kohota taikinaa liinan alla, vedottomassa ja lämpimässä paikassa vähintään puoli tuntia.

Vaivaa kohonnutta sämpylätaikinaa parin minuutin ajan. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää vielä jauhoja. Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla pyöreitä sämpylöitä. Kohota pellillä liinan alla noin 20 minuuttia. Jos haluat, voit sivellä pintaan öljyä. Paista sämpylöitä 250 asteessa kymmenen minuuttia.




Yösampylät (noin 20 kpl)


7,5 dl haaleaa vettä
1 pussi (11g) kuivahiivaa
3 tl suolaa
13 dl jauhoja (itse olen käyttänyt esimerkiksi 11 dl tavallisia vehnäjauhoja, 1dl ruisjauhoja ja 1 dl kaurahiutaleita )
päälle siemeniä


Sekoita jauhoihin hiiva sekä suola. Kaada joukkoon haalea vesi ja sekoita löysäksi taikinaksi. Nosta taikina peiteltynä jääkaappiin yön yli (vähintään 8 tuntia).

Laita uuni kuumenemaan 235 asteeseen. Nosta taikinasta lusikalla korkeita kekoja pellille leivinpaperin päälle. Ripottele sämpylöiden pinnalle siemeniä. Paista uunissa keskitasossa noin 20 minuuttia. Tuoretta sämpylää hitaisiin viikonloppuaamuihin. <3




Oliivisämpylät


5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pussi kuivahiivaa
n. 12 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
2 dl viipaloituja oliiveja
yrttejä maun mukaan
1/2 dl siirappia


Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Laita kulhoon vesi, suola ja siirappi. Alusta mukaan jauhot, oliivit ja yrtit. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota noin 15 minuuttia lämpimässä ja vedottomassa paikassa.

Leivo taikina sämpylöiksi. Kohota vielä sämpylät pellillä liinan alla. Paista 225 asteessa, uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.





Viikon varrella meillä valmistui sämpylöiden lisäksi pizzaa ja paisteltiin kaupan paisteijoita. Samalla kokeiltiin, kuinka Confetin tuotetestaajan ominaisuudessa saatu Forosil silikonialusta käytännössä toimii. Se muuten toimii hyvin, ihan huippuhyvin. Forosil -paistoalusta sisältää paljon pieniä reikiä, joiden ansiosta leipomuksista tulee rapeita. Ilma kiertää tasaisesti leivonnaisen ja pellin välillä. Voin rehellisesti sanoa, että sämpylöistä tuli rapeampia kuin koskaan ja pizzapohjasta paras, mitä kotiuunissa olen tehnyt. Lisäksi et tarvitse lainkaan leivinpaperia; säästyy luontoa, rahaa ja kauppareissuja (leivonpaperi on se, minkä aina unohdan ostaa).




Nyt suunnittelin jotain kivaa leivottavaa pääsiäiseksi. Olisiko kermaleivokset ja mangokääretorttu jotain? 




8 kommenttia:

  1. Kiitos kovasti näistä ja täälläkin tehtiin eilen sämpylöitä. Käytän aina tiettyä reseptiä, joten kiva oppia uutta. Oliivileipää olen tehnyt usein ja vielä, kun olen marinoinut oliviit valkosipulissa, niin nam. Ihanaa pääsiäistä teidän suloiselle perheelle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, oliivileipä ja valkosipuli. <3 Kuulostaa niin hyvältä! Olen meidän perheessämme ainoa, kenelle valkosipuli maistuu, joten joku päivä pitää leipoa ihan oma leipä. :)

      Poista
  2. Itse tehdyt sämpylät on niin parasta. nam

    VastaaPoista
  3. Yösämpylät täytyy ottaa kokeiluun joku viikonloppu. Houkuttaa ajatus tuoreista sämpylöistä sunnuntaiaamiaisella. Pääsiäisen sämpyläprojekti on astetta haastavampi. Kokeilen leipoa juurella. Ainakin tänä aamuna juuri oli vahvasti elossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yösämpylät ovat kyllä oiva keksintö. :) Loppujen lopuksi pieni vaiva, kun taikina sekoitellaan illalla ja aamulla taikinan voi nostella lusikalla pellille. Tuota juureen leipomista minäkin aion vielä kokeilla!

      Poista
  4. Kiitos herkullisista ohjeista!
    Hyvää pääsiäistä!🐣🐥❤️

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!