maanantai 4. huhtikuuta 2016

DIY: Ekologinen yleispuhdistusaine

 
Kevät on ihanaa aikaa. Aurinko saa kaiken näyttämään erilaiselta. Mutta ne pölyt. Auringon valo on armoton niitä kohtaan. Kuvittelin meillä olevan hyvinkin siistiä, mutta päivänvalo osoitti, että totuus on toinen. Sen lisäksi, että meillä on KonMaritettu, on myös siivousliina heilunut tavallista ahkerammin.
 
Perussiivouksessa ja pölyjen pyyhkimisessä tykkään käyttää suihkutettavaa puhdistusainetta ja kuivaa/ nihkeää liinaa. Mielestäni se on kätevää ja miedosti tuoksuva puhdistusaine antaa vielä lisää raikkautta, ikään kuin viimeistelee siivouksen.
 
 
Silloin tällöin ostan kaupan valmiita, ympäristöystävällisiä, puhdistusaineita, mutta seoksen valmistaa näppärästi myös itse. Ihan yksinkertainen ohje on laittaa veden sekaan tippa tiskiainetta (+eteeristä öljyä), mutta välillä tulee testailtua muunlaisiakin ohjeita. Toinen yksinkertainen ohje on vesi + (luontoystävällinen) etikka. Etikkaa kuluu myös huuhteluaineen sijaan ja moneen muuhunkin tarkoitukseen. Näistä voisi varmaan kirjoitella enemmänkin tänne blogin puolelle?
 
 
 
Yleispuhdistusaine etikasta
 
2 dl vettä
0,5 dl etikkaa
(pari tippaa eteeristä sitruunaöljyä)
 
 
 
 
P.S: Herkullisen värisiä suihkepulloja on tarjouksessa Claes Ohlssonilla  2 kpl/ 5€. Siivoaminen on hieman kivempaa, kun on kunnolliset (ja kauniit!) välineet. :)
 
 

21 kommenttia:

  1. Mulla on Lilly':n puhdistusainetta. Tällä tavalla saisi samaa halvemmalla :) Kiitos vinkistä! Olisi kiva saada tämä mukaan Kevätlinkkirinkiin :)

    VastaaPoista
  2. No söpö pullo tosiaan :) Täälläkin kauhisteltiin eilen pölyn määrää...hieman sain kuitenkin nyt siivousinspistä tätä lukiessani ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin kuitenkin, ettei se pöly pyyhkimällä lopu... Mutta tästä pullosta on kuitenkin ilo suihkia. :)

      Poista
  3. Oijoi miten kaunis pullo! Meillä on käytössä tylsiä vanhoja pesuaineiden suihkepulloja ja ne ovat blaah. Konmarista viisastuneena ne saavat lähteä ja käyn hakemassa kauniita ilahduttavempia pulloja ;) Meillä on pulloissa toisessa vesi + etikka + vähän tiskiainetta ja toisessa tiskiaine + vesi. Hyvin niillä on pärjännyt ja käytetään kaikessa ikkunanpesusta pintojen puhdistukseen :) Etikka on kyllä ihan huippuainetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ps. niin ja tuo eteerinen öljy voisikin olla aivan ihana lisä, täytyy kokeilla! :)

      Poista
    2. Meilläkin oli ihan karseat ja kärsineet pullot ennen tätä, ja oli erittäin suuri ilo päästä niistä eroon. :D Tiskiaine + vesi on ihan parasta ikkunoiden pesuun, ja huuhteluvedessä vielä etikka kirkastaa hyvin. Nuo öljyt on ihania, tulee ainakin tuoksua. :)

      Poista
  4. Kiitos vinkistä, vastaavanlaisia lukisin mieluusti lisää blogistasi. :) Mutta eikö etikka jää haisemaan? Vai pyyhitkö sen vielä erikseen pois? Itse tykkään siitä, että siivousaineita ei tarvitse pestä enää erikseen pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mulan, kirjoittelen näistä siis jatkossakin! :) Ei tarvitse pestä pois, pyyhin aina nihkeällä tai kuivalla rätillä. Etikan haju haihtuu pois nopeasti. :)

      Poista
  5. Tätä voisikin kokeilla! Suunnitelmissa tehdä oikein kunnon kevätsiivo tällä viikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intoa siivoukseen! :) Meilläkin pitäisi tehdä perusteellinen siivous, jos vai tämän KonMari projektin lomassa on tarpeen... :)

      Poista
  6. Tuota haluan kokeilla. Meillä nimittäin pölyrätti heiluu tuon tuostakin. Jostain syystä pölyä laskeutuu hyllyille ihan hirveät määrät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ennätysmäärät pölyä ilmassa, vaikka tuntuu että siivoan ihan koko ajan..!

      Poista
  7. Täytyy ehdottomasti kokeilla! Kiitos vinkistä :)


    ♥ Vilhelmiina Lyydia
    http://vilhelmiinalyydiaa.blogspot.fi

    VastaaPoista
  8. Itsekin käytän pölyihin suihketta. Vois kyl kokeilla omatekoistakin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suihkeet on käteviä ja valmistuvat helposti itsekin tehden, onneksi. :)

      Poista
  9. Tuoksuuko vahvasti etikalle? =) Meillä tosin etikka käytössä vaikka haiseekin, kun on paras pupujen kamppeiden hygieniaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tästä etikan hajun tunnistaa, mutta se haihtuu nopeasti pois. :)

      Poista
  10. Kiitos hyvästä puhdistusaine ohjeesta! Itselläkin on nyt koronan aikaan kuituliinat heiluneet normaalia enemmän. Tuntuu, että pölyä kerääntyy hirveällä vauhdilla kun kaikki viettävät kotona normaalia enemmän aikaa. Etikkaa olen joskus käyttänyt ihan sinällään, mutta hyvä idea lisätä vähän eteeristä öljyä kun se etikan haju nyt ei ole mikään hurmaavin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!