lauantai 16. huhtikuuta 2016

DIY: Helppo ja halpa konetiskiaine



Käykö teillekin joskus niin, että lataatte tiskikoneen täyteen ja huomaatte, että se pahuksen konetiskiaine onkin loppu? Minulla kävi tämä tänään, ja eikö vielä likaisia tiskejä odottanut pesua melkein toisenkin lastin verran. Tämän johdosta/ansiosta päädyin kokeilemaan joskus talteen ottamaani ohjetta konetiskiaineelle. (Alkuperäinen ohje on Iltalehdestä)
Aluksia epäilin, että toimiikohan. Ja toimi. Niin hyvin, että ostankohan "normiainetta" enää ollenkaan! Astiat ovat puhtaita, raikkaita ja kiiltäviä, ilman niitä ikäviä rantuja, joita konetiskiainetabletit joskus jättää. Myös tiskikone on sisältä kiiltävämpi, kuin aikoihin ja tuoksuu puhtaalla. (Tuoksuttomat aineet oikeasti tuoksuu ikävälle, tämä ei!)




Laskin myös, että tämä pesuaine on hyvin taloudellinen, koska käsitiskiaine, sooda ja suola eivät paljoa kustanna. Sitten vielä tärkein eli se ohje:
Laita konetiskiaineen lokeroon kolme tippaa käsitiskiainetta. Lisää ruokasoodaa niin että 2/3 lokerosta täyttyy. Lisää suolaa, niin että lokero tulee täyteen.

Onko teillä vinkkejä kodinhoitoon ja DIY-tuotteisiin? Innostuin tästä jutusta niin, että haluan näitä lisää! :)

29 kommenttia:

  1. Kiva kun jaoit tämän vinkin! Täytyy vinkata kavereille! Nyt on muuten myynnissä erillinen siivoussooda. Purkissa on enemmän soodaa (500 g) ja tuote on yhtä myrkytön kuin tuo ruokasoodakin. Ostin jo paketin kotiin ja on ollut ihan riittoisaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siivoussoodasta en tiennytkään, kiitos vinkistä! Suurempi purkki on kyllä kätevä, kun soodaa kuluukin päivittäin. :)

      Poista
    2. Mä ostan Virosta ruokasoodaa, pahvipurkissa.

      Jos kuitenkaan et siirry tähän itsetehtyyn, niin osta pesuaine jauheena. Halvempaa & ekologisempaa kuin ne tabletit, joissa on osassa muovikuori.

      Poista
  2. Kiitti vinkistä. Itse postasin tänään soodan ihmeistä, eli tää tuli kuin tilauksesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin lukemassa postauksesi ja sain monta uutta vinkkiä itselleni. :)

      Poista
  3. Kiitos vinkistä - pakkohan tätä on kokeilla;)

    VastaaPoista
  4. Ruokasoodaa myydään ainakin isommissa marketeissa isoissa purkeissa mauste/leivonta hyllyllä ja meillä ostankin aina sellaisen kun sitä tulee käytettyä siivouksessa aika paljon :) Tätä niksiä täytyy ehdottomasti kokeilla! Tällä hetkellä käytän ecoverin tabletteja ja olen ollut täysin tyytyväinen, hyvin pärjää meidän taloudessa puolikkaallakin vaikka on kone täysi ja välillä pinttynyttäkin likaa. Ainoa miinus tulee paketissa lukevasta "ei muovia" kiellosta, se hieman ihmetyttää. Olen kauheasti vertaillut ekologisia aineita ja miettinyt mitä kokeilisin seuraavaksi, onneksi vaihtoehtoja on! En vaan jaksaisi alkaa pelailemaan huuhteluaineen kanssa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on ostettu välillä niitä suuria purkkeja, etenkin silloin, jos ollaan vaikka askarreltu soodataikinaa. Tuota puolikasta tiskiainetablettia olen käyttänyt myös, koska meillä on vähän pienempi astianpesukone. Pesuteho on riittänyt hyvin. :)

      Poista
  5. Kiitti vinkistä! Tämä tulee ihan takuuvarmasti testiin :)

    VastaaPoista
  6. Kiitti vinkistä! Tämä tulee ihan takuuvarmasti testiin :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos vinkistä, tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  8. Tämähän on hauska vinkki, pitäisi kyllä kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tuosta lähtien käyttänyt ainoastaan tuota seosta konetiskiaineena, ja olen ollut todella tyytyväinen. :)

      Poista
  9. Mahtava vinkki, täytyy ehdottomasti kokeilla joskus, kunhan saadaan tuo meidän astianpesukone kuntoon, ollaan nyt aika kauan jo odoteltu korjaajaa! Pyrin kyllä muutenkin tiskaamaan edes välillä käsin, mutta nyt kun se on "pakkopullaa" eikä konetta VOI käyttää niin alkaa jo kyllästyttää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän kyllästyneisyyteesi, meilläkin oli kone rikki jonkin aikaa ja ne viikot tuntuivat melko pitkiltä. :D

      Poista
  10. Kokeiluun menee! Tänään juuri totesin että edellämainitut Ecoverin tabletit alkavat olla lopussa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa kuulla, toivottavasti toimii hyvin! Minä ainakin tykkään. :)

      Poista
  11. Täytyy varmaan tulostaa tämä tiskikoneen oveen. Mietin juuri miten paljon nykyiset konetiskiaineet kuluttavat lautasten lasitetta. Täytyy testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä paras DIY-oivallukseni aikoihin. Vaikka meillä on kaapissa aina niitä valmiita konetiskitabletteja, nykyään tulee aina käytettyä silti tätä seosta. :)

      Poista
  12. Voiko Fairya laittaa sen kolme tippaa? Kun tuntuu vaahtoavan aika paljon normitiskissä, niin tukkiiko vaahto astiakoneen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Itse en ole käyttänyt Fairya lainkaan, mutta taitaa olla melko vaahtoavaa. Laittaisin sitä siis maltillisimmin, ehkä tipan, korkeintaan pari. :)

      Poista
  13. Hei, kiitos hyvästä vinkistä. Konetiskiaine onkin loppu ja nyt ajattelin kokeilla sun ohjetta. Oletko kokeillut tehdä tuolla ohjeella valmiita tabletteja? Varmaan vettä pitäisi vähän lisätä että pystyvät kasassa. Valmiit tabletit olis aika näppäriä:)

    Iloista kevään jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja anteeksi viive! Valmiita pesutabletteja en ole tehnyt -vielä. Sellaista on kyllä ollut suunnitteilla ja jaan varmasti ohjeen sitten täällä blogissakin. Toivottavasti kokemuksesi tämän postauksen ohjeesta ovat olleet positiivisia. Mukavaa huhtikuuta! :)

      Poista
  14. Sitä siivoussoodaa on ollut iät ajat olemassa. Käytetään mm. seinien pesemiseen ennen maalausta. Se ei ole jauhemaista, voi verrata kidesuolaan.

    VastaaPoista
  15. Mitä suolaa suosittelet? Kaapissa merisuolaa, jodioitua suolaa, kidesuolaa, tiessunmitä suolaa... Miksei myydä vain 'suolaa'... 😁

    VastaaPoista
  16. Ns.pöytäsuola on ns.tavallista suolaa jossa on vaan natriumia ja jodia ja jota käyttämällä verenpaine nousee, koska siinä ei ole muita mineraaleja ..hivenaineita..kivennäisaineita kuin tuo natrium ja jodi.Tämä on siis yleisin suola jota käyttää myös teollisuus.Käsittelemätön merisuola sisältää juuri noita edellä luettelemiani aineita joita myös meidän kehoissamme pitäisi olla.Merisuola paikkaa jos on vajausta joistakin näistä aineista kehossa.Pöytäsuola ei paikkaa kuin natriumin osalta jota siinä tapauksessa tulee liikaa...Siivoussuola on varmaankin samaa kuin kidesooda,jota on rautaosastoilla myytävänä 1 kg:n pakkauksissa rakeisena.Minä käytän sitä pyykinpesussa.Laitan puolet nestemäistä pyykinpesunestettä ja puolet kidesoodaa jasitten laitan vettä pesupalloon ja sekoitan ja laitan pallon koneeseen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!