perjantai 22. huhtikuuta 2016

Ideoita kesäparvekkeelle 
Tähän aikaan vuodesta on yleensä suunnitelmat pihojen ja parvekkeiden suhteen kuumimmillaan. Itselläkin on projekti nimeltään parveke meneillään ja inspiraatiota siihen olen hakenut niin eri somekanavista kuin teeman liittyvistä kaupoistakin. Etenkin Pinterest on ollut tehokäytössä. Ja onpa tämä parvekesuunnittelu vaatinut jo pari käyntiä Jyväskylän Viherlandiaan.
 

 
Lasitettu parvekkeemme on kesällä kuin yksi huone lisää. Siellä mahtuu leikkimään, ruokailemaan, nauttimaan auringosta, kahvittelemaan ja viettämään aikaa hyvän kirjan parissa. Viime kesänä siellä rakennettiin monet legotornit ja nautittiin iltateet. Tuolloin panostin myös kukkiin ja yrtteihin, ja välillä parveke muistuttikin melkoisesti kasvihuonetta.

Talvisin parveke toimii lähinnä tavaransäilytystilana. Pian olisikin ryhdyttävä hommiin: ylimääräiset tavarat pois ja parveke kesäisempään kuntoon. Suunnittelin kasaavani pienen sohvan kuormalavoista, joka vaikuttaa hyvin ekologiselta ja melko helpolta vaihtoehdolta. Plantuin ansiosta pystyn kasvattelemaan yrttejä keittiössä ympäri vuoden, joten paljon yksittäisiä yrttiruukkuja ei entiseen tapaan tule.

Kasveja kuitenkin parvekkeelle kaipaan: se kuuluu kesään ja niiden kasvua ja kukkimista on mukava seurata. Minerva Kustannukselta sain Viherseinät -uutta ilmettä puutarhaan-teoksen, jonka avulla suunnittelin jo rakentavani pienen viherseinän parvekkeen toiseen päätyyn. Myös viherseinän voi rakentaa niin ikään esimerkiksi kuormalavoista, lasipurkeista tai pienistä hyllyköistä. Puutarhan viherseinään mahdollisuuksia on vielä enemmän: viherseinän voi rakentaa vaikka aitaan, seinään, oveen, toimimaan tilan jakajana, varjona sekä hoitaa helposti oman kastelujärjestelmän avulla.
 

 
Shawna Coronadon kirjasta löytyy monta kivaa ideaa ja rakennus- ja hoito-ohjeineen viherseinille. Kirjassa on otettu huomioon myös erilaiset budjetit ja ekologisuus. Olenkin innostunut aiheesta melkoisesti ja suunnittelin jopa nappaavani mummolan takapihalta yhden kulman viherseinälle: olisi niin mukava suunnitella ja rakennella! Eli parvekeprojektin lisäksi pääsette ehkä seuraamaan myös jotakin muuta. ;)
 
 
Kerrottakaan vielä, että olin eilen lastenvaatekutsuilla, ensimäistä kertaa koskaan. Se lisäksi, että alan ymmärtämään lastenvaatteisiin hullaantuneita, tykästyin kutsuihin. Lapsia, äitejä, rupattelua, kahvittelua tarjoiluineen ja niitä ihania vaatteita -todella onnistunut torstai-ilta! <3

 

9 kommenttia:

 1. Täälläkin on kovasti suunniteltu pihaa ja voi kun odotankin, että pääsen sinne kukkasia laittelemaan ja toisaalta odotan innolla, että mitä tuolta maasta kasvaa ja mitä edellinen asukas on sinne laittanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kivalta! Voisin uskoa, että suunnittelun lisäksi on aika jännää nähdä, millaisia kasveja sieltä pulpahtelee yllärinä! :)

   Poista
 2. Meidän pihaa haravoi ukkeli ja muutenkaan en ole viherpeukalo. Onneksi piha on helppohoitoinen ja sieltä plumpsahtelee ns. itsekseen kasvillisuutta jota on kyllä kaunista katsella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasveja ja luontoa on mukava katsella, vaikkei itse mikään viherpeukalo olisikaan. Sillä on aivan oikeastikin rauhoittava vaikutus. <3

   Poista
 3. Täälläkin suunnitellaan kovasti kesäparveketta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, olisi kiva lukea postausta myös sinulta tästä aiheesta! <3

   Poista
 4. Meidän nykyisessä asunnossa ei ole lainkaan parveketta, ja voi että olen siitä katkera aina näin keväisin ja kesän kynnyksellä! Edellisessa asunnossa laittelin innoissani kesäkukkia, parvekekalusteita ja pieniä kivoja yksityiskohtia parvekkeelle, josta todellakin tuli kesäisin kuin ylimääräinen huone! Note to self: seuraavassa kämpässä on parvekepakko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parveke on kyllä tosi tärkeä, varsinkin nyt, kun vietetään paljon aikaa kotona. Kesähuoneen lisäksi se on talvisin kätevä varastotila! :D

   Poista
 5. Ihanan kuuloisia suunnitelmia :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!