Aika ihania nämä aurinkoiset aamut, eikö vaan? Vaikka totta puhuen, olisin mielelläni nukkunut ainakin tunnin pidempään, mutta nyt valoisuus herättelee kovin aikaisin. Ostoslistalla onkin jo pimennysverhot. Jospa niiden avulla saavuttaisin hieman pidemmät yöunet. Silti, mieli on virkeämpi herätessä kauniiseen kuin synkeän harmaaseen aamuun.
Kevääseen ja auringon valoon sopii kivasti myös kauniin keltainen sitruunapiiras, jonka ohjetta jo aiemmin lupailin. Makukin on mukavan raikas, ei ollenkaan liian makea. Koostumuksensa puolesta tämä kyseinen piiras on kevyempi kuin monet muilla ohjeilla tehdyt.
Resepti on peräisin isoäitini vanhasta käsinkirjoitetusta reseptivihkosesta sukuni Kanadan vuosilta, 1950-luvulta. Vaikka resepti koostuu kolmesta eri työvaiheesta (pohja, täyte ja marenki) on se mielestäni melko simppeli valmistaa. Ja viimeistään lopputulos palkitsee. <3
Sitruunapiiras
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
100 g voita
3 rkl kylmää vettä
Täyte:
6 dl maitoa
6 rkl maizenaa
2 dl sokeria
3 munan keltuaista
1,5 sitruunan mehu & raastettu kuori
Marenki:
3 munan valkuaista
7 rkl sokeria
Valmista pohja: nypi jauhot, pehmennyt voi ja kylmä vesi keskenään. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa 225 asteessa 15 minuuttia.
Valmista täyte: keitä maito, sokeri ja maizena kiisseliksi. Lisää munan keltuaiset sekoittaen ja kiehauta. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja pinnasta raastettu kuori. (Vältä raastamasta liikaa kuoren valkoista osaa sen kitkerän maun vuoksi)
Valmista marenki: Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Levitä esipaistetun piirakan päälle täyte. Tämän jälkeen nostele pinnalle marenki, jota voit tasoitella varovasti isolla lusikalla. Paista vielä uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Paistamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, koska marenki tummuu sekä palaa helposti. Itse pidin piirakkaa uunissa hivenen liian kauan ja marengin pinta tummui aavistuksen liikaa. Onneksi kuitenkaan ei vielä niin paljon, että vaikuttaisi makuun.
Piirakka tarjoillaan jäähtyneenä. Jääkaapissa säilytyksen jälkeen piirakka muuten kannattaa nostaa esille tovi ennen tarjoilua, ja niin pohja ehtii pehmetä hieman. Maku on muutenkin mielestäni noin parempi, kuin ihan jääkaappikylmänä. Mukavia herkutteluhetkiä!
Pääsiäiseksi piti minunkin leipoa tälläinen piirakka mutta ohje jäi johonkin netin ihmeelliseen maailmaan, nappaankin tämän ohjeen ja taidan kokeilla vaikka vappuna :)
VastaaPoistaKiva, jos kokeilet tätä, sopii muuten tosi hyvin Vappuun! Edellisen kerran meillä olikin tätä pääsiäisenä. :)
PoistaOi namia! ♡♡ Pitäisi kokeilla pehmeällä marengilla myös.
VastaaPoistaMinä pidän tästä versiosta pehmeän marengin kanssa, vaikka ainahan marenki hyvää on. :)
PoistaVarmasti tämä on herkullinen mutta minun mittapuun mukaan ei ole mikään kevyt ! 100 gr voita sisältävä sekä sokeria 2 dl on jo melkoinen tuhti kaloripommi !
VastaaPoistaNo joo, mutta niin kuin tuolla mainitsin, keveimmästä päästä mitä tämän tyylisiin piirakoihin yleensä tulee. Mukavaa Vapun odotusta! :)
PoistaIhana! Tuo täyte onkin vähän erilainen, kuin yleensä. Pitää kokeilla.
VastaaPoistaKiitos! Tämä on tosiaan vähän erilainen resepti ja myös marenki jää mukavan pehmeäksi. :)
PoistaAivan ihanan näköinen! Meni heti selaimen kirjanmerkkeihin jos joskus kokeilisi! :)
VastaaPoistaKiitos! Toivottavasti kokeilet, tämä nimittäin vie kielen mennessään. :)
PoistaSvinhufvudin kakun jälkeen tämä on oma lemppari ja kivan helppo ja edukas tehdäkin. :) Ihanaa viikkoa <3
VastaaPoistaMinunkin mielestäni tämä on helpompi, kuin voisi arvataan. Eikä tosiaan edes kustanna paljon. :) Mukavaa Vapun odottelua Tiia! <3
PoistaNam, näyttää hyvältä! :) Voi kun ne aurinkoiset aamut olis vielä jatkunu vähän aikaa..
VastaaPoistaKiitos Ruut! Tänään olikin jo keli sitten ihan jotain muuta. :D Onneksi kesää kohti kuitenkin koko ajan mennään. :)
PoistaTätä on ehkä pakko kokeilla, näyttää ihanalta! <3 Hyvää vappua Niina!
VastaaPoistaMaut ovat tässä todella kohdillaan, uskon vahvasti että pidät! :) Mukavaa viikon alkua! <3
Poista