perjantai 9. marraskuuta 2018

Vastaisku kaamokselle: helppo ja hyvä pataleipä (resepti)




Maxomorra jumpsuit
Tytön kettu-jumpsuit Maxomorra (yhteistyö)


Olen ajoittanut pataleivän teon sellaisille päiville, kun tiedän tekeväni muitakin uuniruokia. Sama uuninlämpö on sitten kätevä hyödyntää niin ruoan kuin leivänkin paistamiseen. Maukas pataleipä on myös yksi leipäsuosikeistani (vaikka tunnustan kyllä rakastavani lähes kaikkea leipää..!) ja sen valmistus aloitetaan jo edellisenä päivänä, jotta taikina saa rauhassa tekeytyä. Tämä leipä on myös kertakaikkisen helppo: vain vähän raaka-aineita ja työvaiheita. Eikä hätää, jos oikean kokoista pataa ei löydäkään. Minäkin turvauduin kattilaan.



Maxomorra jumpsuit
Maxomorran jumpsuit (yhteistyö)



Jauhojen kanssa ei myöskään ole niin tarkkaa, meilläkin leipä yleensä valmistuu niistä, mitä nyt sattuu löytymään. Kunhan vain määrät ovat oikein. Eilinen pataleipäni on valmistettu Meillä kotona -blogissa olleen reseptin pohjalta. Alla oma versioni siitä. 


Pataleipä 


7 dl jauhoja (oma versioni oli 5 dl sämpyläjauhoja ja 2 dl hiivaleipäjauhoja)
0,5 tl kuivahiiva
2 tl suolaa
3,5 dl vettä
tilkka siirappia
tilkka öljyä
auringonkukan siemeniä


Sekoita kulhossa keskenään kuiva-aineet. Lisää vesi ja siirappi. Sekoita nopeasti, älä vaivaa. peitä taikinakulho kelmulla ja anna kohota huoneen lämmössä 12-24 tuntia. Mitä pidempi kohotusaika, sitä enemmän makua valmiista leivästä löytyy. 


Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile palloksi. Vältä jälleen vaivaamista. Peitä liinalla ja kohota vielä puoli tuntia. 


Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran kannellinen pata tai kattila kylmään  uuniin kuumenemaan. Kun taikina on kohonnut puoli tuntia, ota kuuma pata uunista, sivele se sisältä öljyllä ja asettele kohonnut leipä varovasti sinne. Ripottele päälle auringonkukan siemeniä. Laita kansi päälle ja pata uuniin 30 minuutiksi. Tämän jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia. Nyt leipä on valmis. Kumoa se pois padasta ja nauti. 


Helppo pataleipä
Helppo pataleipä



Hämärät ja sateiset illat ovat houkuttaneet pysyttelemään kotioloissa. On leivottu leipää, piirretty, vietetty leffailtaa, luettu, käperrytty illan hämyyn ja sylitelty. Tässä osittaisessa kaamoksessa on antanut itselleen luvan ottaa löysemmin. Ja hei, sunnuntaina on Isänpäivä. Jauhopeukalot jo syyhyää. ;) 

3 kommenttia:

  1. Toimiikohan tämä miten gluteenittomista jauhoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys Aikku, voisinkin testata miten tämä toimii gluteenittomana. :) Mukavaa viikonlopun jatkoa!

      Poista
  2. Pidin kerran pataleipäillan ja kutsuin ystävät kattilan kanssa kylään. Teimme taikinan ja rupattelimme ja jokainen lähti kotiinsa taikapadan kanssa. Tästä postauksesta innostuneena voisinkin pitää pataleipäkutsut uudestaan :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!