sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Maukkaan rapeat yösämpylät



Kerrankin, siis ihan totta kerrankin, heräsin sunnuntaiaamuna hyvissä ajoin. Miehen vielä lepäillessä hipsuttelimme tyttären kanssa keittiöön ja aloimme valmistaa aamiaista.

Laitoin uunin lämpenemään ja nostin edellisiltana valmistamani yösämpylätaikinan  jääkaapista (ohje postauksen lopussa). Uunin kuumetessa nostelin pellille paperin päälle taikinakekoja. Kolmevuotias ripotteli päälle auringonkukansiemeniä. Yhdessä on kiva tehdä.

Sämpylöiden paistuessa valmistin smoothiekulhot. Soseeksi vaan rahkaa, maitoa, banaania ja mustikoita. Koostumus saa jäädä lusikoitavan paksuksi. Annosten päälle viipaleina banaania, kiiviä ja puolukoita jäisinä pakastimesta. Ja vielä loraus ihanan makeaa hunajaa. Näin helppoa ja hyvää.
(Erään bikinidieetin jälkeen muuten välttelin hyvin pitkään kaikkea rahkaan viittaavaakin. Tuli vedettyä niin sanotusti rahkaöverit. Nyt taas rahka maistuu, mutta mitään dieettejä ei kiitos, enää koskaan.)




Tällaisista hitaista ja lempeistä sunnuntaiaamiaisista voisi ottaa tavan. Vähän suunnittelua ja esivalmisteluja, mutta sillä saa paljon aikaan. Aamukin alkaa helpommin.

Yösämpylöiden ohje on peräisin Kinuskikissalta.

Yösampylät (noin 20 kpl)



Tarvitset:
7,5 dl haaleaa vettä
1 pussi (11g) kuivahiivaa
3 tl suolaa
13 dl spelttihiivaleipäjauhoja (itse käytin 11 dl tavallisia vehnäjauhoja, 1dl ruisjauhoja ja 1 dl kaurahiutaleita )

päälle siemeniä

Sekoita jauhoihin hiiva sekä suola. Kaada joukkoon haalea vesi ja sekoita löysäksi taikinaksi. Nosta taikina peiteltynä jääkaappiin yön yli (vähintään 8 tuntia).

Laita uuni kuumenemaan 235 asteeseen. Nosta taikinasta lusikalla korkeita kekoja pellille leivinpaperin päälle. Ripottele sämpylöiden pinnalle siemeniä. Paista uunissa keskitasossa noin 20 minuuttia.




Leppoisaa sunnuntain jatkoa! <3 Eroaako teidän viikonlopun aamiaiset arjesta, vai mennäänkö päivittäin suunnilleen samaa kaavaa noudattaen?


P.S: Vielä tämä päivä aikaa osallistua KonMari-kirja-arvontaan!

4 kommenttia:

  1. Olipas kivat ohjeet! Meillä lähtee molemmat kokeiluun. Meillä vapaapäivinä syödään rauhassa koko perheen kesken, mutta aamupala on suht samanlainen kuin "arkisinkin". Kivaa sunnuntaita myös sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ohjeet on myös helpot ja aamuisinkaan näihin ei tarvitse varata paljon aikaa. Pikkulapsiperheessä ei aina ole varaa "aamiaisviivästymiin" ja senkin vuoksi meille menee aamupalat liian usein samalla kaavalla. :D

      Poista
  2. Sämpylät on kyllä niin hyviä ja leipä yleensäkin ;) Mä olen vain viime aikoina joutunut vatsaongelmieni vuoksi välttelemään vehnää ja muita viljoja. Mutta muutenhan rakastan sämpylöitä. Ihanalta näyttää teidän aamiaiskattaus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mia! Tuo viljajuttu on kyllä ikävä juttu, ja taitaa olla melko yleistäkin. :( Onneksi tänä päivänä se on kuitenkin hyvin tiedostettu ja tarjolla on useita viljattomia, herkullisia vaihtoehtoja. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!