keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Yrttiset porkkanasämpylät


 
Edellisessä postauksessa jo kerroin, että viikonloppuna nautiskeltiin itse tehdyistä sämpylöistä. Näistä sämpylöistä tulikin supermaukkaita. Porkkanaraaste antaa niille mukavasti mehevyyttä, makua ja väriä. Yrttien ansiosta hurmaava tuoksu on taattu ja yrtit muutenkin sopivat hyvin myös leivontaan. Ihan ihmettelen, miksen ole tehnyt näitä yrttisiä sämpylöitä useammin!
 
 
Mitä muuten pidätte korianterista? Itse olen ihan hiljattain opetellut tuon maustekasvin käyttöä. Alkutotuttelun jälkeen olen todella ihastunut. Ja ai että korianteri ja porkkana ovat loistava yhdistelmä!
 
 
 
Yrtti-porkkanasämpylät (n. 25 kpl)
 
10 dl sämpyläjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
2 tl suolaa
0,5 dl siirappia
loraus öljyä
pari desiä raastettua porkkanaa
nippu yrttejä (esim. basilika ja korianteri)

Sekoita suola ja leivinjauhe osaan sämpyläjauhoista. Lisää seos kädenlämpöiseen veteen. Alusta hiljalleen mukaan loput jauhoista, siirappi ja öljy. Lisää lopuksi vielä porkkanaraaste ja hienonnetut yrtit. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
 
Kohota taikinaa noin 30 minuuttia ja leivo sämpylöiksi. Tämän jälkeen kohota vielä sämpylät hyvin. Paista 225 asteessa reilu 15 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat kypsiä.
 
 
Ihanaa viikon jatkoa! Ilmassa on selkeät kevään merkit. Linnun lauloivat tänään kovaa ja korkealta, aurinko paistoi täydeltä taivaalta ja talvisaappaat vaihtui kumppareihin. :)
 

8 kommenttia:

  1. Meillä on tapana laittaa sämpylöihin porkkanaa ja juustoa. Toi yrtti vois olla kivaa vaihtelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juustosämpylät onkin ihania! Voisin itsekin lisätä juustoa seuraavaan sämpylätaikinaan. :)

      Poista
  2. Täällä tykätään korianterista. Ihan ekan kerran sitä maistaessa oli kyllä voimakas maku, mutta sitten siihen jotenkin tykästyi!! Ihanat kuvat ja varmasti herkulliset sämpylät!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ruut! Korianteri on todella jännä tapaus, koska aluksi vieroksuin sitä, enkä tiennyt laittaa. Nyt jo sopii minun mielestä kaikkeen, tänään viimeksi käytin lohiruokaan. :)

      Poista
  3. Nää on kivaa vaihtelua normisämpylöihin :) Mä leivoin just 1-v. synttäreille porkkanaraasteella höystetystä hiivataikinasta kasvispiirasia ja sämpylöitä, mut taisin laittaa raastetta liian vähän, koska se katosi taikinaan. Mut hyviä tuli joka tapauksessa ja taapero ei nyt muuta hingukaan kuin sämpylänpalasia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisukkeet uppoaa kyllä taikinaan yllättävän hyvin. Mietin ensin, että onkohan tuo määrä porkkanaa ja niin reilu nippu yrttejäkin liikaa, mutta eipä ollut. :) Meilläkin 2-vuotias on aina itse tehtyjä sämpylöitä vailla, mutta kaupan sämpylöitä hän ei syö lainkaan. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!