sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Vihreää vuoden alkua


 
Syksyn mittaan pääsitte seuraamaan basilikan kasvatustani ja puuhastelua Plantui Smartgardenin parissa. Ensimmäinen sato onnistui hyvin. Tuoretta basilikaa tuli yllin kyllin ja sitä tulikin napsittua ruokaan kuin ruokaan. Ennen Plantuin laittamista tauolle ja uuden sadon kylvämistä pakastin loput basilikat veden kanssa jääpalamuotissa. "Basilikapalikat" ovat olleet käteviä käytettäväksi mm. patoihin, keittoihin ja kastikkeisiin.
 
Vuoden alku olikin optimaalinen aika kylvää uutta satoa. Itselleni joululahjaksi tilasin ison satsin uusia kapseleita: timjamia, rucolaa, oreganoa, orvokkia, persiljaa, minttua ja korianteria. Kaikista lajikkeista keräsin erän samaa vauhtia itäviä lajeja ja laitoin jouluin tienoilla kasvamaan.

 
Ensimmäiset versot pilkistävät jo. Innokkaana odottelen seuraava vaihetta, jolloin valohattua saa nostaa asteen ylöspäin. Plantuihin kurkistelu on myös tyttären mielestä hauskaa puuhaa, ja hänen mielestään niin kiva vekotin esitellään kaikille vieraille. :)
 
Sadonkorjuun lisäksi odottelen tuoreen yrtin tuoksua, joka on pian vastassa keittiössä aamuisin. Syksyllä tuoksuteltiin eri basilikalajikkeita, nyt tuoksuja tulee olemaan ilmassa useampi. Tällä hetkellä Plantui majailee toisessa makuuhuoneessamme, joka toimii vierashuoneena ja lapsen leikkihuoneena. Kunhan joulurekvisiitta on siirretty varastoon, muuttaa Plantui paraatipaikalle keittiöön.
 
 
Tyttären huoneen sisustaminen onkin yksi alkuvuoden projekteista. Sormet jo syyhyää tuunaamaan ja maalailemaan. Nettikirppareilta olen tehnyt aika hyviä löytöjä, jotka sopii tällaiselle pienen budjetin sisustajalle. Ihania ideoita löytyy roppakaupalla, seuraavaksi suunnitellaan ja toteutetaan.
 

 
 

12 kommenttia:

 1. Tänään juuri miehelleni sanoin, että on koko ajan niin kova himo yrtteihin ja salaatteihin, että haluaisin tälläisen laitteen meille. :) Ihanaa seurata tätä kasvatusta ja voidaan tuumia, josko hankkisimme samanlaisen. Niitähän on vissiin Muumi versioitakin. :)

  Nuo bambit, oih en kestä, niin suloisia, tuo lumisadepallokin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumi-Plantuit ovat suloisia, olen niitä välillä käynyt ihailemassa. <3 Laite on tosiaan aika kätevä, kun voi kasvattaa kuuttakin eri lajiketta samaan aikaan ja aina on jotain tuoretta saatavilla. :)

   Bambit ovat ihania! Luulen, että innostun keräilemään niitä vielä enemmänkin tämän huoneen tuunauksen yhteydessä. :)

   Poista
 2. Tuollainen olisi kyllä ihana, tuoreita yrttejä vuoden ympäri on ihan huippu idea! Vielä kun olisi tilaa ja rahaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plantui on ihana, ja nyt kun siihen on tottunut, olisi outoa, jos meillä ei sitä olisi. Investointina tietenkin kerralla kirpaisee, mutta jos on ahkera yrttien käyttäjä, maksaa tänä ajan saatossa itsensä takaisin. :)

   Poista
 3. Olisi kyllä tosi kätevää omistaa tuollainen laite! :) Päätin tämän vuoden alussa, että aion kokeilla mahdollisimman montaa uutta reseptiä ja kokkailla enemmän. Tämä laitehan tukisi sitä lupausta ja projektia hyvin, haha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plantuihan on sitten ihan kuin sinulle tehty, Mia! :) Minua tämä kyllä on innostanut kokkailemaan ja testaamaan reseptejä. Etenkin erilaisia salaatteja valmistin todella paljon viime syksynä, kun kylvin Plantuihin ensimmäisen erän.

   Poista
 4. Pätevän oloinen laite! Voin kuvitella yrttien tuoksun keskellä talvea, ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä meillä tuoksui jatkuvasti tuore basilika, mikä oli todella mukavaa. :) Nyt odottelen seuraavan satsin itämistä ja oikeaa tuoksukimaraa, kun lajeja on tällä kertaa kasvamassa niin monta.

   Poista
 5. Oi vitsi oisko vähän mahtavaa kun olisi omat tuoreet yrtit. Rakastan Rucolaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plantui on ihan mahtava laite, tykkään tästä niin paljon. <3 Rucola on ihanaa ja vuohenjuuston kanssa lyömätön yhdistelmä!

   Poista
 6. Olen haaveillut Plantuista jo viime keväästä, kun siitä ensimmäisen kerran kuulin, mutta en ole vielä saanut puolisoa vakuutettua sen tarpeellisuudesta :) Mielenkiintoista joka tapuksessa seurata, miten se toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit vakuuttaa puolisollesi, että Plantuista on suuresti iloa ja hyötyä! :) Jo kasvun seuraaminen on mielenkiintoista ja sadonkorjuu on mukavaa, kun voi napsaista kasveja käyttöön aina, kun tuntuu siltä. Jos jotain tylsää pitää mainita, niin seuraavan sadon valmistuminen. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!