torstai 2. marraskuuta 2017

Tunnetaidot tutuksi Ympyräisten avullaLukeminen on supermukavaa ja tärkeää puuhaa. Välillä harmittelen, kun tässä elämäntilanteessa ei ole niin paljon aikaa kirjoille, kuin haluaisin. Jotain tulee kuitenkin luettua päivittäin. Sanomalehti nyt ainakin ja pieni pätkä kirjaa tai aikakauslehteä.


Vanhimmalle tyttärelle pyrin lukemaan joka päivä jotain. Tällä hetkellä kiinnostus kirjoihin onkin suuri ja niiden parissa vietetään aikaa yksinkin, kuvia katsellen ja kirjaimia opetellen. Viimeistään ennen nukkumaan menoa on yhteinen lukuhetki, johon yleensä osallistuvat myös kolmen kuukauden ikäiset kaksosemme.


Vaikka käymme kirjastossa säännöllisesti, myös omia kirjoja löytyy hyllystä jo aikalailla. Osa on kulkenut mukana omasta lapsuudesta saakka ja osa on omille lapsille varta vasten hankittuja uutuuslastenkirjoja, joita myös tutkiskelen mielenkiinnolla. 
Yksi lasten uutuuskirjasarjoista on Ympyräiset, jotka käsittelevät ja opettavat lapsille (sekä meille aikuisille) tunnetaitoja. Kirjan kustantajalta saimme luettavaksi sarjan kolme teosta: Kiva Kirahvin KANNUSTUS, Sisu Kettu EI ANNA PERIKSI ja Räyhä Ravun KIUKKUPUUSKA. Ympyräiset on kotimainen 3-6 vuotiaille suunnattu kirjasarja. Kirjojen avulla aikuinen voi tukea lapsen vuorovaikutustaitojen kehittymistä. 


Kirjoissa käytetään positiivista psykologiaa, ja sen avulla lapsi muun muassa oppii käsittelemään ja tunnistamaan omia tunteitaan, ilmaisemaan niitä, löytämään vahvuuksiaan, selviämään pettymyksistä ja yrittämään uudelleen. Kun tunteensa osaa sanoittaa, tulee myös paremmin ymmärretyksi. Tämä kaikki kuitenkin lapselle sopivan viihteen, kivojen hahmojen ja tarinan muodossa, aikuisen tukemana. 
Kirjassa  Kiva Kirahvin KANNUSTUS etsitään omia vahvuuksia, voitetaan pelkoja ja pohditaan positiivisten sanojen voimaa. Samalla mietitään, miltä kehumien tuntuu ja kuinka tärkeää on kannustaa kaveria. Entä mitä tehdään, jos joku jää leikin ulkopuolelle? Mitä itse voisi opettaa kavereille? 
Sinnikkyyttä opetellaan kirjassa Sisu Kettu EI ANNA PERIKSI. Teoksen tärkeitä tunnetaitoja ovat sinnikkyyden lisäksi toisten auttaminen ja omien asioiden jakaminen. Kirjassa Sisu Kettu löytää aarrekartan ja Ympyräiset lähtevät aarteenmetsästykseen yhdessä.  Mitä Sisu Ketun pitäisi tehdä aarteelle?
Miten Räyhä Rapu voisi lohduttaa Puspusia? Kenet sinä olet saanut hymyilemään? Keneltä sinä olet pyytänyt anteeksi? Näitä asioita pohditaan Räyhä Ravun KIUKKUPUUSKA -kirjassa, jossa opetellaan anteeksipyytämistä ja -saamista, myötäelämistä ja toisten tunteiden huomioimista. Harjoitellaan tunteiden tunnistamista ja sanoitetaan niitä. Räyhä Ravun äksyily pahoittaa kavereiden mielen, mutta onneksi Fiksu Fantti tietää, miten tehdä huonosta päivästä parempi. 


Tunteet ovat elämässä mukana joka päivä ja ne ohjaavat paljon tekimisiämme. Tarinoiden avulla voi oppia tunnistamaan ja hallitsemaan niitä. Saduista hyötyy myös aikuinen. Yhteiseen lukuhetkeen saadaan bonuksena tärkeiden asioiden oivaltamista ja myös niitä omien, aikuisenkin tunteiden pohtimista.  Ja samalla myös vinkkejä arkeen ja oivalluksia kiperiin tilanteisiin lapsiperheissä. ;) 

Lisää Ympyräisitä löytyy täältä: Ympyräiset.fi

Ympyräiset kirjasarja löytyy ainakin Adlibriksen valikoimasta. *

*mainoslinkki 


8 kommenttia:

 1. Meillä on aina luettu paljon lapsille ja olen säilyttänyt kirjat,niitä nyt luen 5v tyttären tytölle.Hän on innoissaan,ja hakee aina kaapista kirjoja pinon,nyt luetaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukeminen on kyllä tärkeää! Ihanaa, että olette säilyttäneet vanhat kirjat. <3 Itselläni liittyy moniin kirjoihin paljon muistoja ja on ilo nähdä, kuinka oma lapseni innostuu samoista tarinoista kuin itsekin aikoinaan. :)

   Poista
 2. Tämä sarja tulee varmasti monelle tarpeeseen ja isoksi avuksi tunnekasvatukseen, voisi toimia myös päiväkodeissa hyvin :) Kuvituskin näyttää todella kivalta! Täytyy painaa sarja mieleen. Ihanaa viikonloppua Niina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta, tarinoiden avulla tunnekasvatus on helpompaa ja lapselle mielenkiintoisempaa. Ja myönnettäkön, että tekee hyvää myös monelle aikuiselle..! Minäkin ihastuin kuvitukseen: sopivan värikästä, selkeää ja hauskoja hahmoja. <3

   Poista
 3. Onpa kiinnostava kirjasarja, kiitti vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, täältä lähtee suositukset tälle kirjasarjalle! :)

   Poista
 4. Meillä luetaan lapsille paljon, iltasaduista on luovuttu yleensä vasta kymmenen korvilla kun lukevat itse iltaisin. Tämä kirjasarja ei ole tuttu, mutta voisi olla mukavaa luettavaa nuorimmaisen kanssa.
  Iloista marraskuuta sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Taina! Näissä kirjoissa on kyllä saatu tunnekasvatus piilotettua hienosti tarinan muotoon, ja se haastaa myös lapsen pohtimaan asioita. Tämän tyylisiä teoksia on tainnut tulla hiljattain markkinoille lisääkin, tekisi mieli perehtyä myös niihin. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!