perjantai 7. lokakuuta 2016

Kermainen lohikeitto





Juhlahumun keskellä ns. perusruoka jäi vähemmälle suunnittelulle ja usein taioin pöytään sitä, mikä oli nopeaa. Jopa viikon suunnitelmat jäi tekemättä, vaikka jonkinlainen visio olisi helpottanut arkiruoan kanssa.

Eilen viimeistä kakkupalaa popsiessa päätin, että loppuviikon pyhitän ruoanlaitolle, koska nautin siitä melkoisesti. Latasin myös kaapin täyteen suosikkiruokiemme raaka-aineita: banaani-kanaa, papupihvejä, lohikeittoa ja kasvispaistosta.




Kermainen lohikeitto on omien lempiruokieni kärkipäässä ja sen ohjetta onkin kyselty täällä blogissa. Alkuperäinen ohje on joltain ruokasivustolta ja kokkailujen myötä olen muokannut sitä aina enemmän omaan makuun sopivammaksi. Alkuperäinen ohje on neljään annokseen, mutta sanoisin, että tästä setistä riittää noin kuudelle.





Kermainen lohikeitto

8 dl vettä (tai mietoa kasvis/kalalientä)
6 perunaa
1 sipuli
10 cm pätkä purjoa
1 tl suolaa
1/2 tl kokonaisia mustapippureita
1 laakerinlehti
400 g lohifileetä
2 dl kuohukermaa
nokare voita

  • Pese, kuori ja pilko kasvikset.
  • Poista fileestä ruodot ja nahka. Leikkaa kuutioiksi.
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää mausteet, porkkana, purjo ja sipuli. Keitä miedolla lämmöllä viisi minuuttia.
  • Lisää perunat. Keitä vielä kymmenen minuuttia.
  • Lisää lohi ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä kannen alla, miedolla lämmöllä, viisi minuuttia. Lopuksi lisää keittoon nokare voita.



Lohi on ehdottomasti suosikkikalani ja siinä mielessä olen perinteiden ystävä, että sen yhteyteen sopii mielestäni parhaiten peruna. Lohesta en valmista myöskään mitään kevytversioita: paistamiseen käytän voita, kaveriksi kermaa ja suolaa niin, että se korostaa lohen omaa makua. Ja lohikeiton kanssa ruisleipää, kuinkas muutenkaan. Kevennellään sitten niissä muissa jutuissa. ;)

Mukavaa syysviikonloppua. Nauttikaa. Niin minäkin teen ja ainakin teen sitä ihanien ruokapatojen ääressä!

4 kommenttia:

  1. Lohikeitto on yks meidän perheen suosikki ja lohiruoat muutenkin. Kalanon niin hyvää ja kaikki keitot yleensäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohi on kanssa meillä etenkin minun suosikki. :) Keittoja pyrin tekemään vähintään kerran viikossa, vaikka ihan hyvin voisi useamminkin. Pastakeitto ja kesäkeitto taitavat olla lohikeitosta seuraavaksi yleisimmät. :)

      Poista
  2. Nam tätä pitääkin itsekin tehdä :) Ihan liian vähän tulee kalaruokia nykyään tehtyä täällä :( Leppoisaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohje on todella herkullinen, suosittelen! Meillä tehdään useimmiten lohiruokia, vaikka kuinka yritän muistaa, että myös muita kalalajeja on olemassa. :D Mukavaa lauantai-iltaa! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!