torstai 5. lokakuuta 2017

JUURI NÄIN! Uusi suomalainen juureskeittokirja

Uusi suomalainen juureskeittokirja


Juuri näin


Ruoanlaitossa ja ruoan nauttimisessa suuri heikkouteni ovat kasvikset. Rakastan kasvisruokia. <3 Ne maistuvat meillä koko perheelle. Ja vaikka ihan sekasyöjäperhe olemmekin, koostuvat viikon ruokamme suureksi osaksi kasvisruoista. Kasviksia, etenkin kotimaisia, ujutetaan myös aamiaiselle, iltapalalle ja välipaloiksi.

Aloitin "kasvisruokaharrastukseni" lähes 20 vuotta sitten, teini-iässä. Siitä lähtien olen kokeillut monen monta reseptiä ja kahlannut läpi lukuisat keittokirjat. Noudattanut ties millaista ruokavaliota, testannut ääripäitä ja vihdoin nyt löytänyt sopivan tasapainon ravinnon suhteen.
Vielä muutamia vuosia sitten mielestäni yleinen "ongelma" kasviskeittokirjoissa oli se, että reseptit olivat melko monimutkaisia tavalliseksi arkiruoaksi ja raaka-aineet eksoottisia ja kalliita. Ihan joka kyläkaupan valikoimalla ei ainakaan tarkkaa reseptiikkaa pystynyt noudattamaan. Parannusta tähän on tullut, etenkin nyt viime vuosina.

Tuoreimpana kasviskeittokirjana hyllystäni löytyy Tiia Koskimiehen JUURI NÄIN! Uusi suomalainen juureskeittokirja. Ihan kuin huhuiluihini olisi vihdoinkin vastattu: reseptit ovat toteutettavissa Suomessa kasvavilla juureskasveilla (mukaan on otettu myös bataatti sen yleisyyden vuoksi -hyvä niin.). Myös ohjeiden työvaiheet ovat melko yksinkertaisia ja mausteista käytetyimmät ovat ne perusmausteet, hunaja, yrtit ja öljyt. Tarjolla on ihania, selkeitä perusmakuja. Niistä minä pidän. Yksinkertaista ja hyvää.


suomalainen juurekeittokirja


Herkullisen ja käytännöllisen sisällön lisäksi JUURI NÄIN -teos on hyvin informatiivinen. Reseptien lisäksi se sisältää runsaasti tietoa eri juureksista. Muun muassa niiden ravintoarvoista, alkuperästä ja käsittelystä.

Tiesitkö, että nauris oli ensimmäinen Suomessa viljelty juures? Tai että lanttu on ilmeisesti syntynyt nauriin ja kaalin risteymästä, porkkana on kotoisin Afganistanista, peruna ei oikeastaan olekaan juures, vaan mukulakasvi?

Sisällysluettelo kirjassa on kätevä: kaikki tiettyyn juurekseen liittyvät reseptit löytyvät kunkin otsikkojuureksen nimen alta. 

Kotimaiset juurekset ovat juuri nyt parhaimmillaan ja niiden kilohinta on hyvin edullinen. Meillä syödään pian hunajaisia uunijuureksia. Tänäänkin. 
Tässä vielä muutama porkkanaruokaresepti. Porkkana ei suotta olekaan Suomen suosituin juures.  <3

Hyvän olon porkkana-appelsiinikeitto
Yrttiset porkkanasämpylät
Porkkana-appelsiinihillo
Kirja saatu blogin kautta


2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjavinkistä, kasvisruokareseptejä ei ole koskaan liikaa, varsinkin yksinkertainen ja hyvä. Perusmakujen ystävä minäkin olen, liika kikkailu vie pointin arkiruuista, juhlat on erikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sait vinkistä kopin! :) yksinkertaiset maut ovat kyllä se juttu, makusekamelskan sijaan. Mukavaa syksyn jatkoa! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!