torstai 1. syyskuuta 2016

Pieni puu

Tänään(kin) teimme lapsen kanssa pienen retken metsään. Tai oikeastaan pieneksi aiottu retki venyi parin tunnin mittaiseksi, kun koko ajan löytyi kaikkea kivaa, kaunista ja kiinnostavaa.

Luonto rauhoittaa. Aina. Hengittelen syvään sisään ja ulos, puhaltaen samalla harmituksen aiheita pois. Lapsikin rauhoittuu. Ei merkkiäkään hepuleista tai muista pienen ihmisen murheista.
Katsellaan myös värejä. Alkusyksyn luonto alkaa olla pullollaan sävyjä. On monta eri vihreää, keltaista ja punaista sadoissa eri sävyissään.
Luontoa myös tunnustellaan. Kerätään käpyjä ja niitä kauniita lehtiä. Kävyistä rakennetaan keko. Muutama käpy lahjoitetaan oravalle iltapalaksi.
Tänään muistin eväät. Ne ovat retkellä tärkeät, varmaan se odotetuin osuus. Eilen en muistanut, ja sekös aiheutti surua muuten niin mukavasti sujuneella reissulla. Kotona tuska laantui itse poimittujen mustikoiden avulla.
Sieniä on paljon. Pohditaan, kuinka monta peikkolasta mahtuu kunkin sienen alle asumaan. Lauleskellaan hiljattain opittua laulua.
Nähtiin hassuun paikkaan tehty linnunpesä, muurahaisia työntouhussa, kiukkuisia sorsia ja suuren suuri kanto. Viime viikon myrskyn merkit näkyivät. Katkennutta oksaa ja kaatunutta puuta riitti.

"Ei pieni puu vielä myrskyjä siedä.
Ei pieni puu vielä myrskyistä tiedä.
Ole suojana pienelle suuri puu,
jotta pienellä juuret vahvistuu."Pieni Lintu -blogin haasteen teemana on tällä viikolla luonto.

26 kommenttia:

 1. Ihana!

  Mä luin jokin aika sitten sveitsiläisestä päiväkodista, jolla ei ole rakennusta vaan he ovat aina metsässä. Satoi tai paistoi. Ei kuulemma ole käyttäytymishäiriöitä ym. Metsällä on ihanan rauhoittava vaikutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo sveitsiläinen päiväkoti kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Olisipa mukava lukea tuo juttu. Uskon kyllä täysin metsän myönteisiin vaikutuksiin, mitä lapsen kehitykseen tulee. :)

   Poista
 2. Ihana postaus! Pieniä suuria havaintoja metsästä. <3 Metsäretkeily on meilläkin lempipuuhaa. Siinä saa kätevästi niin minun, lasten kuin koirankin ulkoilun hoidettua yhdellä reissulla parhaassa mahdollisessa ympäristössä.

  Luontohaasteesta tuli mieleen, että Hyötykasviyhdistyskin on tempaissut haastamalla kaikki viettämään puun päivää 27.9. Ihania haasteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Metsästä löytyy kaikenlaista, kun pysähtyy tarkemmin tutkailemaan. :) Tytärkin useimmiten haluaa lähteä ennemmin metsään kuin puistoon, ja se onkin kiva koko perheen juttu.

   Kiitos vinkistä Puun päivään! Aion tutustua tuohon vielä tarkemmin. :)

   Poista
 3. Ihanaa on lapsen kanssa metsäkävelyllä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ja lapsen kera tulee tarkkailtua ihan eri juttuja kuin jos olisi retkellä yksin. :)

   Poista
 4. Ihania kuvia syksyisestä luonnosta. Kyllä se luonto ihmistä hoitaa niin isoa kuin pientäkin monellatapaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn väriloistoa on niin erityisen mukava katsella ja kuvata. Luonto tosiaan hoitaa monin eri tavoin, niin pieniä kuin isoja. :)

   Poista
 5. Luonnossa mieli lepää ja lapset viihtyvät! <3

  VastaaPoista
 6. Kivoja kuvia! Kyllä sitä vaan metsässä on mukavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ruut! Toivottavasti kelit olisivat suotuisia metsäretkille myös ensi viikolla, koska niitä on suunnitelmissa. :)

   Poista
 7. Ihania syksyisiä kuvia. Tulee niin himo päästä metsään rahoittumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Rauhoittumista kaipaavalle suosittelen paikaksi juurikin metsää. <3

   Poista
 8. Kaunista! Mä olen tyttöjen kanssa liikkunut kesän jälkeen metsässä enemmän kuin ennen ja se kyllä rauhoittaa! Ainakin mua, ehkä myös tyttöjä. :D Ja ainakin niille on paljon katseltavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Veera! Meillä ainakin illalla viimeistään huomaa, milloin ollaan oltu metsästä. Uni tulee aikuisillekin helpommin ja lapsikin rauhoittuu hienosti iltarutiineihin. Meillä on metsässä joskus ihan teemaretkiä: milloin keskitytään vaikka marjoihin ja milloin tutkaillaan ötököitä suurennuslasilla. :) Katseltavaa riittää!

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Metsästä löytyy niin paljon kaikkea, etenkin kun mukana havannoimassa on taapero, joka katsoo maailmaa eri perspektiivistä kuin aikuinen. :)

   Poista
 10. Suomessakin on jo enemmän ja enemmän metsäpäiväkoteja, joissa oleillaan ulkona mahdollisimman paljon. Jokaisen lapsen lapsuuteen pitäisi kuulua metsäretket, ne ovat ihan parhautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisia ja hyvä juttu nuo metsäpäiväkodit. Täytyykin lukea niistä vielä tarkemmin. :) Olen ehdottomasti samaa mieltä, että metsäretket ja luonto tulisi olla olennainen osa jokaisen lapsen elämää. <3

   Poista
 11. Ihana postaus kuvineen päivineen. Metsä on kyllä ihan paras paikka niin pienille kuin suurillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Metsä on ihmeellinen, siitä saa valtavasti voimaa. <3 Huomiselle on taas suunnitelmissa retki.

   Poista
 12. Ihania elämäntäyteisiä hetkiä luonnon omassa seikkailupuistossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä hetket on arvokkaita ja uskon, että näistä jää myös ihanat muistot. <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!