tiistai 4. elokuuta 2015

Plantui Smart Garden -Älypuutarha kotona

 
Eikö olisikin ihanaa, jos omassa keittiössä olisi pieni puutarha? Yrttien suhteen olisi omavarainen ja tuoreita vihreitä lehtiä olisi käytettävissä ympäri vuoden. Aamuisin keittiössä tuoksuisi hurmaava basilika ja yrtit olisivat osa päivittäistä ruoanlaittoa.  Tuoretta salaattiakin olisi koko ajan saatavilla ja kotona sisätiloissa kasvaisi vaikka orvokkeja.
 
Kyseinen ajatus on kytenyt haaveissani jo pitkään. Kovasti sitä olenkin tavoitellut, mutta pakko myöntää, etten ole mikään viherpeukalo. Siemenestä kasvattaminen on täysin utopistinen ajatus, koska kasvu tyrehtyy alkuunsa. Myös yrttiruukkujen elämä katkeaa kuin kanan lento nostaessani puskat kauppakassista omaan keittiööni. Älypuutarhasta olen jo jonkin aikaa haaveillut ja selannut netistä vaihtoehtoja.
 
Keväällä huomasin Plantuin Facebook -sivuilla ilmoituksen, jossa etsittiin lähettiläitä Plantui -älypuutarhalle. Ihan ensi alkuun tyrmäsin koko ajatuksen ohjelmaan hakemisesta. Hakijoita olisi satoja, lähettiläitä muutama, eikä minua kuitenkaan valittaisi. Juttuni ja kuvani tuskin ovat mistään kiinnostavimmasta päästä. Yhden illan ajatusta kypsytellen ja asennevammaani parannellen päätin hakea ohjelmaan. Ja kuinkas sitten kävikään? Muutama viikko sitten sain sähköpostin, jossa kerrottiin, että juuri minut valittiin! Näin pieni haaveeni kävi toteen. Aina kannattaa siis yrittää.
 

Plantuin kokoaminen ja käyttöönotto oli erittäin helppoa. Siemenet kasvavat siemenkapseleista, ja älypuutarha hoitaa kasvatusprosessin lähes tyystin itsekseen.
 
Homma toimii niin, että laitteeseen lisätään kolme litraa vettä ja mukana olevaa ravinneainetta. Tämän jälkeen siemenkapselit lisätään omille paikoilleen. Kapseleita mahtuu laitteeseen kerralla kuusi. Koska yrteistä basilika on ehdoton suosikkini, laitoin kasvamaan neljää eri basilikalajiketta. Kun satoa alkaa syntymään, pääsen tekemään tutkimustyötä myös sen suhteen, kuinka nämä lajikkeet eroavat toisistaan. Siemenet ovat pakkauksissa, jotka sisältävät kolme kapselia ja ravinnetta.
  
Kun siemenkapselit on lisätty, laite koottu loppuun saakka ja virtajohto kiinnitetty, sähkö ja vesipumppu hoitavat loput. Laitteessa on myös ajastin toiminto, joka sammuttaa valon yöasentoon (eli pois päältä) kahdeksan tunnin ajaksi automaattisesti joka ilta.
 
Koska Plantuissa on oma valonsa, ei ole niin tarkkaa, minne sen sijoittaa. Halutessaan sen voi asettaa vaikka asunnon pimeimpään nurkkaan, koska taimet eivät tarvitse luonnonvaloa.
 
Vähän jännittyneenä odotan seuraava prosessia, joka on ensimmäisten kasvunmerkkien ilmestyminen. Palataan älypuutarhaani viimeistään silloin, niin kerron kuinka minulla ja Plantuilla menee.
 
 
Tarkempia tietoa ja enemmän asiaa löydät täältä: http://plantui.com/.
 

12 kommenttia:

 1. Tuohan olisi kiva, sillä todella haluaisin että kotona olisi aina tuoreita yrttejä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat haaveet! Innokkaana odottelen, milloinka on ensimmäisen sadonkorjuun aika. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Eikö olekin! Toivotaan, että myös odotukseni täyttyvät. :)

   Poista
 3. Näyttää valtavan ihanalta kapistukselta! Tuota kyllä olisi mukava kokeilla ja yrttien kasvattaminen sisällä talvella helpottuisi varmasti huomattavasti. Odotan mielenkiinnolla lisäpostauksia tästä aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen haaveillut tällaisesta pitkään, koska yrttien kasvattelun suhteen olen täysin poropeukalo... Käyn vähän väliä kurkkimassa laitteeseen, näkyykö itämisen merkkejä. :D

   Poista
 4. Aika jännää... Valo on kivan värinen mutta ottaako se silmiin? Häiritseekö? Se mua vähän mietityttäää.... tosin ei tarvitse kattovaloa laittaa kun jääkaapilla käy :)) Jään oottelemaan mitenkä kasvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ainakin totuttiin valoon nopeasti. Vaikka se onkin kirkas, ei se suoranaisesti häiritse ja päivällä sitä ei juurikaan huomaa. Vähän kyllä jo mietin, mitähän naapurit ajattelevat meiltä kajastavasta purppurasta valosta. :D

   Poista
 5. Tämä on mielenkiintoinen juttu, jäänkin innolla odottelemaan postauksiasi yrttien kasvattelustasi :)

  VastaaPoista
 6. Super mielenkiintoinen tuttavuus! Täytyi lukea muutkin sinun postaukset tästä! Tekisi mieli kokeilla itsekkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kiinnostuit Satu! Itse olen ollut omaan älypuutarhaan tyytyväinen -se on helppohoitoinen ja tuoreita yrttejä on tarjolla jatkuvasti. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!