sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

DIY: Minipuutarha pilttipurkkeihin




Minulla on tapana pitää aina jemmassa jokin X-määrä tyhjiä pilttipurkkeja. Niitä kun voi aina tarvita johonkin. Ja niin kävi nytkin, sain pilttipurkit kivaan jatkokäyttöön. Samalla olen pienen pienen askeleen lähempänä haavetta omasta puutarhasta. Saanko esitellä: Versopuutarha pilttipurkeissa.

Syötävät versot ovat maukkaita ja terveellisiä. Tyttären kanssa olemme yhdessä seuranneet siementen itämistä ja versojen kasvua. Idean tähän sain jo jonkin aikaa sitten Kotivinkistä. Tämä oli niin hauska ja helppo juttu, että ajatus jäi kytemään ja pian sitä toteutinkin. Tällaisen minikokoisen kasvimaan perustaminen on todella helppoa ja vaivatonta.

Tarvitaan vain:
 • Tyhjiä pilttipurkkeja, laseja tai muita soveltuvia astioita
 • Multaa
 • Kasvien siemeniä, jotka soveltuvat versona syötäviksi
 • Sumutepullo
 • Tummaa muovia (esim. musta muovikassi/jätesäkki)




Ensin täytetään purkit noin puolilleen asti mullalla. Kostutetaan multaa sumuttamalla ja lisätään pinnalle siemenet. Peitellään siemenet multakerroksella ja sumutetaan taas kosteaksi. Purkit muuten kannata nimetä kylvettävän lajikkeen mukaan, koska versojen tunnistaminen voi olla aika hankalaa.
 
Seuraavaksi minipuutarha peitellään kevyesti tummalla muovilla ja laitetaan lämpimään paikkaan siihen asti, kunnes siemenet alkavat versomaan. Kylvöstä tulee välillä sumutella kosteaksi ja tuuletella. Muovia ei myöskään kannata laittaa kylvöksen päälle liian tiukasti, koska on vaarana, että siemenet alkavat homehtumaan.
 
Kun siemenet alkavat osoittamaan elonmerkkejä, siirrä ne valoisaan paikkaan. Jo viikon sisällä versojen kasvu on hyvässä vauhdissa. Satoa kannattaa alkaa käyttämään, kun ensimmäiset sirkkalehdet näkyvät.
 
Meillä versoja käytetään salaatissa ja leivänpäällisenä. Hyvin maistuu, ja aromia sekä vitamiineja riittää. Muistakaa huuhdella versot ennen käyttöä.

 
 

10 kommenttia:

 1. Versot ovat kyllä kivoja, koske ne kasvavat niin nopeasti. Mulla kasvaa tällä hetkellä keittiössä yrttejä, esim. basilikaa ja korianteria. Niiden kasvua syömiseen asti saa vielä vähän odotella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin tuo retiisi lähti kasvamaan todella nopeasti. Voi, minunkin pitäisi laittaa yrttejä kasvamaan, kun muutenkin meillä käytetään niitä paljon. :) Bonuksena niissä on vielä ihana tuoksu. :)

   Poista
 2. Ompa kiva idea! Tossahan saa käytettyä myös ne jämämukit, joita tuntuu kaapeissa aina pyörivän! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri! Ihan hauska idea kylvää näitä erilaisiin mukeihinkin. :)

   Poista
 3. Oi miten söpö idea <3 Jaksaisinpa ahkeroida. :)

  VastaaPoista
 4. Kiva idea! Ei vie liikaa tilaa.

  Tulin Retro remixin kautta, mutta linkki olikin näköjään tähän tagiin eikä tiettyyn postaukseen :)

  VastaaPoista
 5. Samaa reittiä tulin minäkin kuin Mrs K. :)
  Hyvä idea ja toteutus! Versot on niin hyviä, että tämän voisi kyllä toteuttaa...

  VastaaPoista
 6. Oi vitsi! Noista versoista saisi sen pääsiäisruohon. Täytyy lähteä siemenkaupoille, tyttökin tykkäisi kovasti kasvatella. ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä muuten kasvaa nyt tomaattia munankuorissa ja pääisäiseksi ajattelin laittaa niihin versoja. Olisi aika teemaan sopivaa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!