keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Ruokasoodan suurkulutusta

Aiemmin tällä viikolla somessa kohistiin ruokasoodan käytöstä siivouksessa. Tätä ennen olen käyttänyt ruokasoodaa lähinnä kahvipannun pesuun. Sooda nimittäin poistaa kahvirasvan tehokkaasti, toisin kuin tavalliset tiskiaineet. Soodasta innostuneena läksin kokeilemaan yhden iltapäivän ajaksi, mihin kaikkeen tuo ensisijaisesti leivontaan tarkoitettu tuote taipuu.

 
Kahvitermariin testasin ruokasoodan ja etikan yhdistelmää. Huuhteluista ja pesuista huolimatta termarin sisus oli päässyt pinttymään. Ensin ripottelin termariin soodan ja kaadoin perään lämmintä vettä. Tähän perään vielä loraus etikkaa. Mitä tapahtuikaan? Seos suorastaan räjäytti kahvirasvan pois! Termarini on taas ihanan puhdas ja kiiltävä.
 
Pinttynyttä rasvaa uunin lasista sooda ei kuitenkaan irrottanut, vaikka annoin sen vaikuttaa ja hankasin kunnolla. Pesinpä ruokasooda-hammastahnaseoksella hampaanikin. Mitään välitöntä valkaisevaa vaikutusta ei tapahtunut. Mutta kokeiltu on nyt. Ei varmaankaan ole kovin hyväksi hampaille harjata soodalla usein?
 
Myös pyykinpesussa olen soodaa joskus käyttänyt sen raikastavan vaikutukseen vuoksi. Tänään pesin sillä WC-pöntönkin ja hankasin hanat. Ja kyllä muuten kiiltää.  Myös puinen leikkuulauta puhdistui ja raikastui soodakäsittelyn ansiosta. Leikkokukkien veteen ripottelin soodaa, koska sillä kerrottiin olevan kukkia virkistävä vaikutus.
 
Siivoaminen on sitä mukavampaa, mitä helpommin ja vähemmillä puhdistusaineilla se tapahtuu. Pidän myös ajatuksesta ekologisemmasta ja myrkyttömästä kodin puhdistamisesta. Usein purkkeja pyöritellessä mietin, mitä myrkkyjä ne sisältävätkään. Etenkin nyt taaperon ollessa taloudessa, siivouskaapin sisältö on arveluttanut aina vaan enemmän. Ja toisekseen olisi ihan huippua, jos pärjäisi vain muutamalla purnukalla.
 
Seuraavaksi otan tutkiskeluun etikan ja sitruunaan, ja etsiskelen näille tarvikkeille sopivia siivouskohteita. Tässä taitaa käydä niin kuin Keittiökosmetiikka -juttujen kanssa. Ekosiivoiluhan vie mennessään!


Tänään hain postista Muumi-mukin, jonka voitin Satu Koo's lifestyle -blogista. Kannattaa siis osallistua arvontoihin! Muki pahvikattoineen on ihana!

28 kommenttia:

 1. Oioi, täällä haaveillaan tuosta ja parista muustakin uudesta muumimukista vaikken varsinainen keräilijä olekkaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en ole varsinaisesti keräilijä, mutta jotkut Muumi-mukit on vaan niin kivoja, että ne pitää hankkia. :)

   Poista
 2. Pitääpä ottaa itelläkin ruokasooda mukaan WC:n siivouksessa, kahvipannuihin olen itsekin ennen käyttänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä kätevä aine ja puhdasta tulee. :)

   Poista
 3. Täälläkin käytetään soodaa paljon siivouksessa! Koiraltamme pääsi oikein mojova oksennus jokin aika sitten karvalankamatollemme, mutta soodalla sain hajunkin poistettua helposti matosta :) käytän myös pyykinpesussa silloin tällöin, etikkaakin käytän "huuhteluaineena" :) niistä kahdesta on kyllä moneksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kun muistutit, että ruokasoodaa voi tosiaan käyttää noinkin! Minäkin joskus käytin etikkaa pyykinpesussa ja voisinkin ottaa sen tavan taas käytäntöön. :)

   Poista
 4. Tuo sooda on kyllä halpa ja tehokas siivousaine :) ja tosiaan räjäyttää lian pois :) iloista torstaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, yllätyin miten helposti sillä saa pinttyneetkin liat irtoamaan. :) Mukavaa iltaa!

   Poista
 5. En ole ikinä kuullutkaan että soodaa voi käyttää siivouksessa, joten tämä oli eritttäin hyödyllistä ja uutta tietoa ! :D Täytyy ehdottomasti kokeilla miten toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Jasmina! Kiva kuulla, että postauksesta oli sinulle hyötyä. :) Itsekin kävin ostamassa jo toisen purkin soodaa, kun innostuin sillä siivoilemaan.

   Poista
 6. Tulipas hyvää matskun sodan käytöstä! Kokeilen heti kahvipannuun ja lavuaariin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Toivottavasti saat tuloksia aikaan! :)

   Poista
 7. Sain ystävältä vihkosen mihin kaikkee soodaa ja myös etikkaa voi käyttää. Johan on kätevä aine. Tuo Muumimuki on niin ihana. <<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen vihko olisikin kätevä! Muki tosiaankin on ihana, en hennonut vielä edes ottaa käyttöön. :)

   Poista
 8. Mua vähän hävettää tunnustaa, että en ole oppinut käyttämään soodaa, etikkaa tms. siivouksessa... Ekoihmisenä ja kotitalousopettajana sekä kemikaaliyliherkkyyteen sairastuvien riskiryhmään kuuluvana minulla olisi siihen lähes velvollisuus :) Käytän kyllä ekoaineita, mutta pitäisi ihan ottaa asiakseen ryhtyä vielä ekommaksi ja käyttämään soodaa, kun sillä on niin monta käyttötarkoitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on ihan kiva testailla ja itsellekin todella tärkeää on se ekologisuus. On kuitenkin ihan ymmärrettävää, että jos on löytänyt sopivat työvälineet kodinhoitoon, ettei tule helposti kokeiltua muuta. :)

   Poista
 9. Ruokasooda on ihan loistava aine pohjaan palaneen kattilan putsaukseen. Vettä kattilaan, ruokasoodaa mukaan ja kiehumaan. Pum, palaneet mömmöt kiehuvat irti ja kattila on kiiltävämpi kuin koskaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika tuosta vinkistä! Tuota menetelmää en ollut vielä testannutkaan, mutta käytän heti seuraavalla kerralla, jos joku pohjaan palaminen tapahtuu. :)

   Poista
 10. Mä olen joskus kokeillut r.soodaa hampaidenpesussa. Oli pahaa :D

  VastaaPoista
 11. Mun äiti käyttää soodaa toisinaan, ainakin mökillä, hampaiden pesuun. Hän on sellainen luomu-ihminen päästä varpaisiin.;D Pitäisi käyttää noita luonnon puhdistusaineita ennemmin, kuin kaupan myrkkyjä! Pihalla olen muuten käyttänyt sellaista seosta, johon tulee etikkaa ja käsitiskiainetta. Rikkaruohot kuolee, kun sillä suihkii.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, nämä myrkyttömät vaihtoehdot, joita löytyy varmaan joka kotoa, ovat järkevä vaihtoehto muille puhdistusaineille. Kiitos rikkaruohon "myrkytys"vinkistä, pitää laittaa ihan muistiin! :)

   Poista
 12. Ohhoh, vai leikkokukkien virkisteenä voi käyttää! Täytyykin kokeilla kun näin kesällä saa luonnosta paljon kukkia, mukavahan se on että kestäisivät kauan maljakossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testasin tuota, mutten osaa varmasti sanoa, oliko apua. Taisin ostaa tuolloin vielä neilikoita, mitkä muutenkin säilyy hyvänä aika pitkään. :)

   Poista
 13. Ruokasoodan käyttö siivouksessa on kyllä uskomattoman tehokasta! Ja etikalla höystettynä lähes räjäyttää lian pois :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokasoodan ja etikan yhdistelmä on kyllä ihan huippu! :)

   Poista
 14. Ruokasoodaa en olekaan siivouksessa vielä kokeillut, vaikka olen siitä paljon lukenut. Tuo termarijuttu pitääkin kokeilla heti, olis nimittäin räjähdyspuhdistukselle tarvetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Termari on muutenkin melko hankala puhdistaa, ja itse olen yhden rikkonut, kun harjalla yritin hangata puhtaaksi. Tuo menetelmä kyllä toimii! Olen puhdistanut meidän termarit sillä ihan säännöllisesti. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!