maanantai 1. kesäkuuta 2015

Lempeä linssikeitto


Usean vuoden ajan linssikeitto oli yksi perusruoka, jota valmistin usein. Vuosien saatossa linssit tulivat tutuksi myös niin muhennoksena, salaatissa kuin kasvispihveissä. Kasvisruokavaliota noudattaessa linssit olivat helppo ja maukas proteiinin lähde. Käytin sitä ehkä jopa kyllästymiseen asti, ja parin viime vuoden ajaksi tuo hernekasvi unohtui lähes täysin. Nyt kuitenkin kesää kohti mentäessä kasvissosekeitot maistuvat erityisen hyvältä, ja päätin muistella miltä se linssikeitto maistuikaan. Tässä hyvä ohje myös teille:

 
Lempeä linssikeitto
 
  • 3 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • pari desiä punaisia linssejä
  • 500 g tuoreita tomaatteja tai tomaattimurskaa
  • 8 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta timjamia
  • hunajaa
  • sitruunamehua
Pilko porkkanat ja sipulit. Kuullota niitä hetki öljyssä kattilan pohjalla. Lisää vesi, esikäsitellyt linssit ja tomaattimurska. Sekoita mukaan ripaus suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Anna seoksen kiehua hiljalleen 15-20 minuuttia. Lisää tilkka hunajaa ja ripaus sitruunamehua. Sekoita.
 
Ota keitto liedeltä ja anna vetäytyä hetki. Soseuta se sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa vettä. Kuumenna. Ripottele pinnalle tuoretta timjamia. Tarjoile esim. vaalean leivän kanssa.

 
Käyttämäni linssit ovat punaisia luomu linssejä , joita myy Luontaistukku. Linssejä on myös mustia, ruskeita ja vihreitä. Linssit sisältävät 25% proteiinia ja runsaasti kuituja. Niistä löytyy myös rautaa, magnesiumia ja kalsiumia. Näiden linssien esivalmisteluiksi riitti huuhtelu. Keittoaika linseissä oli 10-20 minuuttia, jota olisi voinut lyhentää liottamalla linssejä etukäteen. Linssipaketin kyljestä kannattaakin aika tarkistaa käsittelyohje, koska se saattaa hyvinkin vaihdella eri pakkausten kohdalla.
Linssien lisäksi Suomen Luontaistukun sivuilta kannattaa huomioida esim. pavut , jotka nekin ovat vähärasvaisia, mutta hyviä kuidun ja proteiinin lähteitä
 
Punaisten linssien lisäksi tutustumisen arvoisia ovat muutkin linssilajikkeet. Luontaistukun sivuilta luinkin, että esim. musta linssi on hyvin maukas, ja herkullisuuden ansiosta niiden lisänimi viittaa kaviaariin. Osa linsseistä soveltuu myös idätykseen. (Idätys on muuten yksi asia to do-listallani, mutta vaatii vielä perehtymistä.)
 
Onko linssi teille ravintona tuttu juttu ja miten sitä käytätte?
 
Muistattehan myös, että saatte Suomen Luontaistukusta 10% alennuksen ensimmäisen tilauksen yhteydessä koodilla PIKKUBAMBINBLOGI.


Postaus on osa yhteistyötä Suomen Luontaistukun kanssa.

6 kommenttia:

  1. On varmasti hyvää ja pidän kovasti nimenomaan kasviskeitoista. Nyt kuulostaa helpoltakin, koska olen luullut, että linssejä pitää liotella suurinpiirtein vuorokausi. :)

    Ihanaa päivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin välillä tyssäsi innostus juuri sen takia, kun linssiruokien esivalmistelu piti aloittaa niin hyvissä ajoin... Kasviskeitot on hyviä ja niistäkin saa vaikka millaisia variaatioita. :)

      Mukavaa loppuviikkoa! <3

      Poista
  2. Tätä pitää kokeilla, on vähän erilainen kun oma ohje :)

    VastaaPoista
  3. En ole osannut linssejä hyödyntää ruokailuun mutta tällä ohjeella kokeilen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulehan sitten kommentoimaan mitä pidit. On aina mukavaa, jos joku löytää täältä blogista jonkun ohjeen omaankin käyttöön. <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!