keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

KONMARI -Siivouksen elämänmullistava taika

 
Voitteko samaistua tähän: siivoat päivittäin ihan hullun lailla ja silti aikaansaatu harmonia kotona kestää maksimissaan pari tuntia. Pian tavarat osoittautuvat taas olevan väärässä paikassa, väärällä tavalla ja kierre on valmis.

Halusin ottaa kotini tilanteen haltuun ja turvauduin paljon suitsutusta saaneeseen Marie Kondon KonMari -teokseen. Metodin mukaan kodin tavarat ja samalla koko elämä käydään läpi raivausmenetelmällä. Vain ne tavarat ja asiat, jotka tuottavat iloa, säilytetään. Menetelmä ja koko teos on erittäin mielenkiintoinen ja inspiroiva. Kodin raivaaminen on tarkoitus tehdä järjestelmällisesti ja yhtäjaksoisesti.
 
Koska omalla kohdallani on niin, että on perhe ja muutakin elämää, yhdellä rykäisyllä kaiken lajittelu ei oikein luonnistunut. Sen sijaan olen käyttänyt lähestulkoon kaiken liikenevän aikani tavaroiden läpikäymiseen. Nyt on menossa päivä numero 11, eikä loppua ihan heti näy. Kuten kirjassa neuvotaan, päämäärä ja tavoite kannattaa koko ajan pitää kirkkaana mielessä ja projekti etenee sujuvammin.
 
 
KonMari-menetelmä opastaa käymään tavaran läpi yksi laji kerrallaan. Siitä, mistä lajista aloitetaan ja kuinka edetään, on kirjassa hyvät ohjeet. Havaitsin tämän paljon toimivammaksi, kuin laatikko tai huone kerrallaan -tapa, koska nyt tavarat on myös helpompi järjestellä yhteiseen paikkaan.

Itse en kyennyt niin radikaalin raivaamiseen, kuin kirjan opeilla olisi ollut syytä pystyä. Ehkä osittain jäin pohtimaan liikaa ja tunteilemaan. Toisaalta olisihan se  ollut helpompaa, jos prosessin saisi käytyä läpi kerta istumalta. Vaatteista luopuminen oli yllättävän helppoa ja palkitsevinta. Siistiä vaatekaappia katselee mielellään. Myös pukeutumiseen panostaa nyt mielellään, kun kaikki vaatteet ovat helposti nähtävillä, eikä osa ole hautautuneena jonnekin kaapin perukoille.

Ihan jokaisen kirjan opin mukaan ei pysty elämään, vaikka haluaisi. Projekti vie myös yllättävän paljon energiaa ja aikaa. Aikaa myös siksi, että minulla ei ole sydäntä viedä kasoittain käyttökelpoista tavaraa jätteenkeräykseen, vaan askeleet ovat vieneet aikaa tiuhaan myös kierrätyskeskukseen.

Raivaamisen jälkeen valitaan tavaroille oma paikka. Tämä on mielestäni ihan äärimmäisen tärkeä kohta. Hoksasin myös, miten paljon käytännöllisempää on, kun kaikki vaatteet ovat samassa tilassa. Toisin kuin aiemmin, kun säilytin niitä jopa kolmessa eri huoneessa. Tavarat myös kehotetaan säilyttämään pinoamisen sijaan vierekkäin.
 
 
Vaikka KonMari-menetelmää ei sanatarkkaan noudattaisikaan, löytyy kirjasta monta käytännön vinkkiä tavaroiden karsimiseen ja organisointiin. Parasta tässä on se, että vaikka nyt raivausvaihe tuntuu työläältä, tuskin tulen tekemään tätä toista kertaa elämässäni. Omaisuuden läpikäyminen esine esineeltä nimittäin avaa silmät siihen, kuinka paljon turhaa sitä oikeasti haalii itselleen. Ja kun kerran on saanut järjestykseen aikaan, miksei pitäisi sitä yllä?
 
Oma prosessini on vielä hieman vaiheessa, mutta nyt jo olo on keveämpi ja mieli vapautuneempi. Jaan varmasti tuntemuksia ja vinkkejä vielä täällä blogin puolellakin. Vaatekaapin järjestämiseen ja vaatteiden viikkaamiseen olen käyttänyt muutamaa aivan loistavaksi osoittautunutta ideaa.
 
 
Kirja näyttää olevan aika suosittu. Ainakin sen perusteella, että Jyväskylän kaupunginkirjastossa siihen oli tällä hetkellä kolmisen kymmentä varausta. Omani sain luettavaksi Bazar Kustannukselta

16 kommenttia:

 1. Muutin vasta, joten kaikki tavarat tuli käytyä läpi. Kymmenen säkkiä lähti suoraan roskiin ja viisi kirpparille. Tykkään tyhjentää kaapit aina vähän väliä ja pitää asuntoni mieluummin minimalistisena, kuin tavaroiden jemmauspaikkana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutossa varmasti tuleekin karsittua rankallakin kädellä. Tuo onkin ihailtavaa miten ajattelet. Minussa asuu varmaan joku pieni keräilijä, mutta nyt yritän päästä tuosta tavasta jemmailla kaikkea eroon. :)

   Poista
 2. Mä niin tarvitsisin jonkun tekemään tuon prosessin mun puolesta!! Tunteilen liikaa ja ajattelen tarvitsevani jotain tavata vielä joskus.. Esimerkkinä eilen, kun tyhjensin erään pienen lipaston tulevan vauvan tarvikkeita varten.. En sit heittänyt esim ikivanhan puhelimen laturia pois, vaikka puhelinkaan ei ole toimintakuntoinen.. Vanhat meikit vie tolkuttomasti tilaa, mikähän siinäkin on, että pitää hamstrata?

  Kiitos muuten arvontapalkinnosta, löysi ajat sitten perille, en vain ole muistanut kiittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pystyn niin samaistumaan sinuun! Minulla on ollut todella ärsyttävä tapa säästää kaikkea sillä periaatteella, että jos joskus vielä tarvitsee. Ja nämä on juuri niitä tavaroita, mitkä sitä tilaa vie. Tuntui kuitenkin todella helpottavalta, kun tavaroista pystyi luopumaan. :)

   Kiva kun palkinto löysi perille. :)

   Poista
 3. Oho, kuulostaapas mielenkiintoiselta! Olen aina ollut luonteeltani keräilijä (ehkä myös vähän hamstraaja, vaikken sitä myönnäkään), joten tämä teos tulisi kyllä itsellekin tarpeeseen! Monesti muuton yhteydessä olen vain kasannut ylimääräiset tavarat muutamaan isoon laatikkoon, jotta voin käydä ne rauhassa läpi sitten myöhemmin. Tuota hetkeä ei vain oikein tunnu koskaan sitten tulevan, joten samat rojut tulee raahattua asunnosta toiseen. Pitänee siis liittyä tuonne kolmenkymmenen varaajan jonon hännille. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnen tuon tilanteen, toinen keräilijä täällä! :) Nytkin hävitin ison laatikon juttuja, joita olin säästänyt askartelua varten jo monta vuotta sitten. Ja löysin myös pari laatikkoa, jotka ovat olleet avaamattomia edellisestä muutosta lähtien, eli kaksi vuotta. :D Jospa nyt saisin jotain tolkkua tähän keräilyintooni...

   Poista
  2. En jaksanutkaan odotella kirjaston kirjoja, vaan tilasin nyt itselleni oman! Työpaikallakin kollegat innostuivat ja pyysivät heti tuomaan kirjan näytille, kun se saapuu. :D

   Poista
  3. Ymmärrettävää, koska tuon suositun teoksen saamista olisi kirjastosta saanut odotella tovin! :D Toivottavasti kirjoittelet blogiisikin tästä kirjasta, jäinkin sinne jo seurailemaan. :)

   Poista
 4. Mielenkiintoinen aihe joka todellakin koskettaa myös minua! Tuo opus on saatava ja luettava jos meillekin saataisiin taloon järjestys. tunnustan että ainakin minussa asuu pieni hamstrraja ja aivan turhaan.

  Katja

  willalemmelle-blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on juuri se ongelma, että kun tavaraa on liikaa, mitään järjestystä on mahdotonta pitää yllä. Nyt alkaa helpottamaan, kun ylimääräiset jutut ovat lähteneet kiertoon ja on silminnähden väljempää. Kirja on kaiken kaikkiaan mielenkiintoista luettavaa, suosittelen! :)

   Poista
 5. Kiitos kysymästä, voin samaistua :D Täälläkin raivausprojekti menossa ja tuota kirjaa jonottelen kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun löytyy kohtalotovereita! :D Tämän kirjan avulla minun raivausprojektini eteni toden teolla. Helpottaa paljon, kun on jokin järjestys, minkä mukaan edetä.

   Poista
 6. Olen hirveän kiinnostunut minimalismista ja asunnon pitämisestä siistinä, mutta omassa toiminnassa toteuttaminen ei olekaan niin helppoa. Toki olen vielä opiskelija, eikä tavaraa ole niin älyttömän paljon, mutta kyllä sitä silti on vuosien mittaan kerääntynyt ihan kunnioitettava määrä. Ehkä liityn jonotuslistalle itsekin jossain vaiheessa! Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihailen koteja, joissa kaikki on siistissä rivissä kaappeja myöten. Ihan minimalistiksi minusta ei ole, koska kuitenkin rakastan vanhoja tavaroita ja kauniita esineitä, joten niitä on mukava omistaakin. Ja kyllä vaan, sitä tavaraa kertyy nurkkiin ihan huomaamatta. :) Kirja on mukavaa luettavaa, vaikkei raivausprojektiin olisikaan vielä tarvetta. :)

   Poista
 7. Kerran viikossa siivoan useamman tunnin koko kotiamme ja joka päivä jotakin :)Ja silti välillä tuntuu että meillä on kaikki paikat hujan hajan....Tähän teokseen on ehdottomasti paneuduttava ajatuksella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on aika sama kuvio, että isompi viikkosiivous ja sitten päivittäistä järjestelyä. :) Mutta nekin olisi huomattavasti helpompi tehdä, jos olisi vähemmän tavaraa, kuin meillä nyt on. Tämä kirja pisti miettimään myös omia kulutustottumuksia, suosittelen. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!