torstai 30. heinäkuuta 2015

Vaatekaappi kuntoon KonMari -tyylillä

Jokin viikko sitten kerroin tutustumisestani KonMari -teokseen, ja siitä millaisen raivauspuuskan tuo kirja minussa aiheutti. Kokonaisuudessaan käytin itse raivausoperaation kolmisen viikkoa. Kyllä, kokonaiset kolme viikkoa, ja vieläkin on jotain pientä siivottavaa ja kierrätettävää. 

Vaikka aikaa tähän onkin mennyt, raivausoperaatio kannatti. Huomasin, että ylimääräisen tavaran poislaitto silloin tällöin, pikkuhiljaa, ei omalla kohdallani johda mihinkään. Olin kyllä suunnitellut kyseistä suursiivousta jo pidemmän aikaa. Marie Kondon kirjan avulla sain sen toteutettua ihan uudella innolla, systemaattisesti ja loogisessa järjestyksessä. Aloitin vaatekaapistani, mikä oli järkevin siivoustekoni pitkään aikaan.

 
Vaatekaappini on pursuillut vähintään viimeiset pari vuotta. Pukeutumisesta olen pitänyt aina, mutta elämän tilanteen muutosten myötä homma jotenkin karkasi käsistä. Ensin piti hankkia suurempia vaatteita vauvavatsaa varten, sitten imetykseen ja kotoiluun sopivia mukavia vaatteita. Tämän jälkeen kaikenlaisia ulkoiluun ja taaperon kanssa rymyämiseen sopivia. Välillä olen lahjoittanut huonoimpia vaatteita kirpputorille, mutta pääasiassa vaatekokoelmani vain kasvoi ja kasvoi. Loppujen lopuksi minulla oli tunne, ettei koskaan ole mitään päällepantavaa. Todellisuudessa vaatevarastoni oli niin ylimitoitettu, epäjärjestyksessä ja epäkäytännöllinen, että suurin osa vaatteista meni aivan hukkaan. Käytin lähinnä vain viimeksi pesusta tulleita tai vetolaatikoissa päällimmäisenä olevia.

Vaatteitani oli oman komeroni lisäksi myös toisessa makuuhuoneessa ja eteisen komerossa. Vaatekaappini pursuili, ja ihan oikeasti aiheutti ahdistusta. Sen siivoaminen ja sen lykkääminen kävi mielessä vähintään joka ilta. Kehitin jo aiheesta itselleni stressin.

 
Kirjan ohjeiden mukaan aloitin kasaamalla ihan kaikki vaatteeni yhteen läjään ja karsimalla siitä, käyttäen ohjenuorana sitä, tuoko jokin vaate minulle iloa (ja ihan oikeasti tarvitsenko sitä). Voi hyvää päivää sentään sitä vaatteiden määrää. Löytyi paljon käyttämätöntä, missä roikkui vielä laputkin. Löytyi monta pahan päivän varalle, sekä kotoilu- ja mökkivaatteeksi jemmattua. Monta sellaista, josta luulin jo luopuneeni, sekä monta kadonneeksi luulemaani. Huomasin, että ylähyllyt ovat ne, jonne pahimmat varastot kertyvät. Valehtelematta kiertoon lähti puolet vaatteista. Ja vieläkin tuntuu, että niitä on liikaa. Ongelmani oli siis vaatteiden epälooginen säilytystapa ja se ylimitoitettu määrä.
 
Karsimisen jälkeen lajittelin vaatteet niin, että muutamia myin Facebookin kirpparilla, suurimman osan vein Fidaan ja ihan huonoimpia lumppukeräykseen. Tämän jälkeen alkoi vaatekaappien uudelleen järjestely, mikä oli varsin mukavaa puuhaa. Innostuin niin paljon, että viikkasin kaikki paidatkin Youtubesta löytyneen, alla olevan, videon avulla.


Varsin kätevä menetelmä, suosittelen kokeilemaan. Sen sijaan, että olisin latonut vaatteet totuttuun tapaan vetolaatikoihin päällekkäin, asettelin ne KonMarin tapaan riveihin. Tämä menetelmä on ollut oikea menestys! Nyt kaikki vaatteet ovat heti nähtävillä. Alimmaiset eivät unohdu sinne kaapin perukoille tai rypisty muodottomiksi vaatekappaleiksi. Kaappi pysyy siistinä ja vaatteita on sieltä helpompi valita.
 

Innostuin pukeutumisesta ihan uudella tavalla taas. On mukava iltaisin valita seuraavan päivän vaatteet, kun kaiken näkee muutamalla silmäyksellä. Näen helpommin, mikä sopii minkäkin kanssa, ja onko suosikkivaatteeni kaapissa vai pesussa. Harvennus kävi myös korujen keskuudessa ja nyt myös riipusnaulakko on siisti. Pukeutuminen on taas mukavaa ja nautinnollista, ja tämän olin lähes tyystin unohtanut viime aikoina.
 
 
Valtavan vaatemäärän lisäksi lähti myös hiukset. Kodin raivaamisen jälkeen ulkoinen uudistus tuntui kaivatulta. Ja olihan tuo jo aikakin. Puolta selkää hipovat hiukset kaipasivat jo raikkaampaa sekä aikuisempaa tyyliä. Vaikka viihdyin pitkähiuksisena ainakin viimeiset kymmenen vuotta, muutos ei ole kertaakaan kaduttanut. Joskus vaan pitää antaa tilaa uudelle ja antaa muutosten tapahtua.

Aiempaan postaukseen KonMarista pääset tästä linkistä.

28 kommenttia:

 1. En ehkä uskaltaisi tehdä tätä omalle kaapille, sjatuskin lannistaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse pitkitin omaa projektiani siihen asti, kunnes se oli yksinkertaisesti PAKKO toteuttaa. :)

   Poista
 2. Wautsi, tästähän ihan itsekin inspiroituu! :) Oma KonMari-kirjani tuli maanantaina postissa ja aloin samantien lukemaan sitä ja innostuinkin hieman jo järjestelemään paikkoja, mutta tuo kirjan ensimmäinen askel, vaatteiden karsiminen on vasta edessä. Urakka tuntuu loputtomalta, mutta eipä sen ihan helppoa pidäkään olla. :) Ehkä ensi viikolla pääsen aloittamaan oman "puhdistautumiseni"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana lukea ajatuksiasi samasta aiheesta Ave! :) Muistan, että oli vaikeuksia lukea kirjaa loppuun, kun olisi tehnyt mieli saman tien alkaa hommiin. Urakka tosiaan tuntui ajoittain aivan mahdottomalta, mutta mitä pidemmälle se eteni, sitä mukaan myös olo keveni. Mukavia hetkiä KonMarin parissa! :)

   Poista
  2. No niin, nytpä sain itsekin tehtyä KonMarista blogipostauksen! Mainitsin samalla myös inspiraation lähteeni, eli sinun blogisi! :)

   http://avekatriina.blogspot.fi/2015/08/konmari-ja-siivouksen-elamanmullistava.html

   Poista
  3. No niin, nytpä sain itsekin tehtyä KonMarista blogipostauksen! Mainitsin samalla myös inspiraation lähteeni, eli sinun blogisi! :)

   http://avekatriina.blogspot.fi/2015/08/konmari-ja-siivouksen-elamanmullistava.html

   Poista
 3. KonMari onkin aivan uusi tuttavuus. Itse olen tapaillut Hyvänmielen Vaatekaappia ja tehnyt myös raivauksia sillä filosofialla. Vielä on matkaa siihen hyvänmielen huoneeseen kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvänmielen vaatekaappi on minulle ihan uusi teos, joten kiitos vinkistä Sanna! :) Suosittelen kyllä lukemaan KonMarin, itsekin nappasin sieltä monta hyvää ideaa ja vaikutukset ovat kyllä olleet pelkästään positiivisia. :)

   Poista
 4. Minä odotan tätä kirjastosta saapuvaksi :)

  VastaaPoista
 5. KonMari kirjasta on ollut monessa blogissa juttua. Minullakin on se kirjastosta varauksessa, olen tällä hetkellä sijalla 676, joten aika pitkään joudun kirjaa odottamaan...omatoimista siivousoperaatiota olen kyllä tehnyt heinäkuun aikana ja kaappeihin on tullut paljon tilaa. Keskiviikosta alkaen on kirppispöytä varattuna ja paljon on viety tavaraa myös kierrätyskeskukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvänen aika, kylläpä on jonoa tuohon kirjaan! Toivottavasti kirjastot hankkisivat tuota teosta muutaman lisää... Mukava kuulla, että myös sinä kierrätät. :) Vaikka se onkin välillä hieman aikaa vievää, yritän saada mahdollisimman paljon tavaroita jatkokäyttöön. Eikö olekin ihana tunne, kun kaappitilaa tulee lisää? :)

   Poista
 6. Tähän kirjaan on tutustuttava ❤️ Mukavaa viikonloppua ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääsen lukemaan tästä pian myös sinun blogissasi. ;) Aurinkoista loppuviikkoa! <3

   Poista
 7. Sama pitäisi tehdä ja tunnustan niin itseni noista roikkuvista hintalapuista...kääk!

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja tehokkaalta! Mä luin jokin aika sitten Hyvän mielen vaatekaappia (suosittelen, jos et ole vielä lukenut!!), jossa oli vähän samansuuntaisia ajatuksia. Nyt olisi vihdoinkin tarkoitus käydä omat vaatteet läpi ja poistaa kaikki turhat. Katsotaan, saanko tällä kertaa oikeasti karsittua paljon vaatteita vai alanko taas himmailla ja jätän vaatteita nurkkiin pyörimään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, tuo teos on ehdottomasti seuraavien luettavien listalla! Onnea vaateraivaukseen, en voi muuta kuin suositella. :) Omalla kohdallani huomasin kyllä sen, että alussa karsii rohkeammin ja sitten alkaa jahkailu... Kerrohan miten projektisi etenee. :)

   Poista
 9. Vaatekaappini on juuri samassa jamassa kuin sinulla aloittaessa! Täytyykin etsiä tuo kirja käsiin, jos vaikka tulisi SE inpiraatio ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hävettää, miten olin päästänyt sen siihen tilaan! Nyt ei onneksi nukkumaan mennessä tarvitse ahdistua sotkuisesta komerosta. Onnea inspiraation metsästykseen! Kyllä se tulee, kun aika on oikea. :)

   Poista
 10. Tuon kirjan olen ajatellut lukevani. Joskin paljon vinkkejä olen saanut jo netistä. Raivausoperaatiot täälläkin menossa, loppusuora onneksi jo häämöttää :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lukemaan kirjan, pidin siitä kovasti, kuten arvata saattaa. :) Tsemppiä raivaukseen! Vaikka projekti onkin raskas, on se samalla antoisa ja puhdistava. :)

   Poista
 11. Pysyykö nuo vaatteet pystyssä kunnolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne pysyvät, kun tukevat toinen toisiaan. :) Ja tuolla viikkaustavalla saa aikaan tiiviin paketin. :)

   Poista
 12. Ihania ideoita! Itsekin yritän siivoilla vaatekaappia, joskin epätavanomaisesti tuunaamalla epäsopivista uutta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja, kiva että pidät ideoista! :) Minustakin olisi mukava tuunailla epäsopivia vaatteita, mutta kädentaidot ja kärsivällisyys eivät tahdo riittää...

   Poista

Kiitos kommentistasi!