sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Mainio pizzapohja!



Innostuin toissa iltana viettämään ihan ex tempore pizzaperjantaita. Etukäteen kyllä ajattelin, etten laita vähään aikaan mitään reseptejä blogin puolelle. Mutta nyt onnistui pohja niin hyvin, että ähäkutti, tässä on varmaan paras ja helpoin koskaan tekemäni pizzapohja!
Täytteet laitoin mitä kaapista löytyy -mentaliteetilla: soijarouhetta, oliiveja, ananasta, vuohenjuustoa. Vähän paistovaiheessa mietin, että mitähän tästäkin sekamelskasta tulee. Loppujen lopuksi kaikki maut täydensivät kivasti toisiaan. Soijarouheen laitoin suoraan tomaattikastikepohjaan, maustoin hyvin ja keittelin hiljalleen aika pitkään. Tykkään muutenkin käyttää tomaattikastikkeessa paljon yrttejä, etenkin basilikaa ja timjamia.


Sitten itse asiaan. Tässä pohjan ohje:

Pizzapohja kuivahiivaan

4 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 dl vettä
ripaus sokeria
2 rkl öljyä
Lämmitä vesi hieman käden lämpöä lämpimämmäksi. Sekoita osaan vehnäjauhoista kuivahiiva. Sekoita kuivahiiva -jauhoseos, suola sekä sokeri veteen. Alusta loput jauhoista mukaan vähitellen. Viimeisenä lisää öljy. Kohota lämpimässä liinan alla noin 20 minuuttia. Kauli pellille ja anna taas kohota hetki. Lisää täytteet ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10-15 minuuttia.
Vinkkinä vielä muuten sellainen, jos taikina ei meinaa kohota: laita mikroon hetkeksi mukillinen kuumaa vettä. Voit vaikka pikkuisen lämmittääkin sitä mikrolla. Tämän jälkeen laita mikroon taikina kulhossaan, mikron ovi kiinni ja anna taikinan kohota. Mikroa ei siis laiteta päälle! Tällä niksillä olen saanut omat taikinani kohoamaan aina. :)

8 kommenttia:

  1. Mä kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä pizzan viime viikolla pizzajauhoihin. Tuli aivan erilainen pizza kuin tavallisista vehdnäjauhoista eli paljon parempaa. Äitini tekee pizzan aina drum vehnäjauhoihin. :) Meilläkin oli pizzaa perjantaina! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisinkin kokeilla noita pizzajauhoja, etenkin kun sinulla on niistä hyviä kokemuksia. :) Pizzassa on kuitenkin tärkeää, että pohja on onnistunut! :)

      Poista
  2. Aaaa! Tää onki hyvä! Oon aina miettiny miks mun pitsapohja paisuu hirveeks pullaks… Mun ohje on ollu täysin sama paitsi kuivahiivaa koko pussillinen. =) Pitääpä pistää kokeiluun!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on joskus käynyt niin, että se pohja vaan paisuu ja paisuu, eikä sekään ole oikein kivaa. Kokeile ihmeessä tätä ohjetta, meillä ainakin onnistui tällä erittäin hyvin!

      Poista
  3. Nyt alkoi tehdä hillittömästi mieli vuohenjuustoa... Lääh! :D Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
  4. Meillä mies tekee pizzat pohjineen ja hän onkin siinä jo aika mestari! Siihen alueeseen en koske tai saan sormilleni, pizzan teko on tuolle taidetta ;) Ja hei toi mikro kikka otetaan ehdottomasti kokeiluun, tuskailen välillä kohoamisen kanssa ja varsinkin kun ei malttaisi odottaa niin silloin ei meinaa kohota millään ;) Mukavaa illan jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kyllä hyvältä, uskon että teillä on aina maukkaat pizzat! :) Tuota mikrokikkaa kannattaa kyllä testata, minulla se on toiminut joka kerta. :) Mukavaa viikkoa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!